Kineska svemirska letjelica Tajnven-1 sletjela na Mars

Kineska svemirska letelica Tajnven-1 sletjela na Mars

Kineska svemirska letjelica je danas uspješno sletjela na površinu Marsa, čime je Kina postala druga država poslije SAD kojoj je to pošlo za rukom

Tajnven-1 spustio je rover na ledeni dio Marsa poznat kao Utopija Planitia, i postao prva kineska svemirska letjelica na takozvanoj Crvenoj planeti, izvjestila je državna novinska agencija Sinhua.

Kineski predsjednik Si Ðinping uputio je tim povodom čestitku svima koji su uključeni u ovu istorijsku misiju.

Procedura slijetanja ukupno je trajala oko 3 sata, nakon što se sonda sa Džurong roverom odvojila od orbitalne letjelice i započela sa spuštanjem, a potom je započelo kritičnih 9 minuta od ulaska u atmosferu i slijetanja.

U tom prvom dijelu operacije, modul se prvo usporio za oko 90 posto uslijed trenja u Marsovoj atmosferi, a potom se otvorio padobran koji je brzinu smanjio na oko 100 metara u sekundi prije nego što su se uključile rakete koje su letjelicu počele još više da usporavaju.

Na 100 metara visine od površine tla kineska svemirska letjelica je započela lebdenje i svojim senzorima i kamerama krenula s traženjem idealnog mjesta za slijetanje. Nakon toga se usmjerila ka zadnjoj fazi procedure spuštanja, kako bi se pomoću retroraketnog sistema, odnosno takozvanog „buffer“ mehanizma mekano spustila na površinu. Tokom čitavog tog devetominutnog procesa modul se s brzine od 20.000 km/h spustio na nulu.

Kineski bog vatre

Roveru Džurong, nazvanom po starom kineskom bogu vatre, trebalo je više od 17 minuta da rasklopi svoje solarne panele i antenu i pošalje signale zemaljskoj kontroli udaljenoj više od 320 miliona kilometara.

Roverova glavna uloga će biti prikupljanje podataka o planetarnom okruženju, površinskoj topografiji, sastavu tla te prikupljanje atmosferskih podataka o temperaturi, pritisku, brzinama vjetra, a prikupljaće i magnetske i gravitacijske podatke.

Kina je postala i treća zemlja, nakon Sovjetskog Saveza i SAD koja je spustila rover na Mars, ali druga koja je to uspješno uradila pošto je veza sa sovjetskom sondom izgubljena nekoliko sekundi nakon slijetanja.

Kina je 2019. godine postala prva zemlja koja je spustila sondu na malo istraženu dalju stranu Mjeseca, a u decembru je na Zemlju donijela kamenje sa Mjeseca, što je prvi put neko učinio od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Peking planira i druge ambiciozne projekte koji uključuju i uspostavljanje svemirske stanice do 2022. godine.

Preuzeto sa  IT-mixer.com