Slučaj koji je DIGAO POLICIJU u Republici Srpskoj na noge

U više gradova Republike Srpske pojavile su se lažne novčanice u apoenima od 200 evra.

Banjalučka policija uputila je apel građanima da budu oprezni prilikom prometovanja gotovim novcem.

Zanimljivo je da iza posljednjih prevara sa novcem stoje dvojica Slovenaca koje su nadležne policijske uprave u RS već prijavljivale tužilaštvima.

Policija u Banjaluci takođe je prijavila Tužilaštvu BiH dvojicu Slovenaca zbog falsifikovanja novca. Oni se sumnjiče da su plaćali lažnim novčanicama od 200 evra.

Pali kod Kotor Varoša

U pitanju su Stefan Mariano Tovilović Kalamanda (25) iz Ljubljane i Art Okorn (21) iz Kranja.

Oni se sumnjiče da su u Banjaluci plaćali lažnim novčanicama od 200 evra.

– Policijski službenici PU Banjaluka su utvrdili da se u vezu sa navedenom prijavom mogu dovesti S.M.T.K. i A.O., državljani Slovenije, a koji su prije nekoliko dana uhapšeni na području Kotor Varoši zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela krivotvorenje novca na području Doboja i predata su u nadležnost Tužilaštva BiH – saopšteno je iz PU Banjaluka.

Zbog toga, banjalučka policija uputila je apel svim građanima na oprez prilikom prometovanja gotovim novcem, te da u slučaju da posumnjaju da je novčanica neispravna, odnosno krivotvorena, prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona „122“.

Lažni evri i u drugim gradovima

Kako smo već naveli, Banjaluka nije jedini grad u kojoj su se pojavili lažni evri. Lažne novčanice pojavile su se i na području Gradiške, Prijedora i Doboja, i to uglavnom na benzinskim pumpama.

Upravo se pomenuti državljani Slovenije sumnjiče da su lažne novčanice koristili u Doboju, a otkriveno je i šest slučajeva u kojima su lažnim evrima plaćali račune u Prijedoru.

– Ovi državljani Slovenije se terete da su 10. aprila ove godine na benzinskim pumpama na području Prijedora stavili u promet šest falsifikovanih novčanica u apoenima od 200 evra. Na ovaj način pribavili su protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 2.300 KM – saopšteno je ranije iz Policijske uprave Prijedor.

Osumnjičeni su uhapšeni 12. aprila ove godine, nakon što su i na području Doboja počinili ista krivična djela. Obojica su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, te im je određen jednomjesečni pritvor. Mjera pritvora je predložena zbog opasnosti od bijega osumnjičenih koji su strani državljani, te bi odlaskom iz BiH postali nedostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *