Bosna i Hercegovina će biti prva na udaru! Iz Afrike u Evropu stiže “ubica zime”

Anticiklona Zeus, ubica zime, stiže iz Afrike i proširit će se na veći dio Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu i ostatak Zapadnog Balkana.

Ubrzo ćemo doživjeti posljedice njezinih učinaka jer nam donosi sunčano vrijeme, temperature iznad uobičajenih i obilje magle. Ova suptropska anticiklona je toliko snažna da će privremeno zamijeniti zimsko vrijeme, pa možete zaboraviti na nošenje debelih jakni tokom sljedećih deset dana.

Meteorolozi u Bosni i Hercegovini očekuju temperature čak i preko 16 stepeni. Ovakva će situacija trajati najmanje do kraja sljedeće sedmice.

Prognoza je da će 16 stepeni već biti od 1. februara, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne na sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 1, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

ZA 31. januar 2024 (srijeda), sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni. 

ZA 1. februar 2024 (četvrtak), sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, postupni porast oblačosti. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14, na jugu zemlje do 16 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *