Slučaj teško bolesne Banjalučanke uzdrmao FZO RS

Ukoliko Fond zdravstvenog osiguranja RS ne isplati troškove nabavke lijeka, podnosim krivičnu prijavu protiv odgovorne osobe u Fondu, potvrdio je za Srpskainfo Andrej Obradović, pravni zastupnik teško bolesne Banjalučanke i majke maloljetne djevojčice.

Obradović objašnjava da je Okružni sud u Banjaluci u posljednjoj presudi donio meritornu odluku prema kojoj je FZO RS obavezan isplatiti troškove nabavke lijeka za hemoterapiju.

Iako smo Fondu zdravstvenog osiguranja RS uputili samo jedno pitanje, i to koliko iznose ukupni troškovi na ime izgubljenih sporova u slučaju teško bolesne Banjalučanke, a koje naravno plaćaju građani, odnosno poreski obveznici, odgovor još uvijek nismo dobili.

Treći krug presuda

Sa druge strane, advokat Obradović navodi da je FZO RS do danas isplatio minimum 8.000 maraka po tužbama za refundaciju nabavke lijeka za hemoterapiju, ali da su ti troškovi i veći, jer on nije bio jedini koji je u proteklom periodu zastupao teško bolesnu Banjalučanku.

 Ovo je treći krug presuda koje donosi sud u konkretnom slučaju i to je van svake pameti šta se radi. Svaki put sud poništi rješenje FZO RS, a oni umjesto isplate u novom postupku donesu rješenje identično onom koje je sud ukinuo. Sada je Okružni sud u Banjaluci donio meritornu odluku u kojoj se jasno navodi da presuda u svemu zamjenjuje poništeni osporeni akt, što znači da je FZO konačno dužan isplatiti troškove nabavke lijeka – objasnio je advokat Obradović.

Ukoliko FZO RS nastavi po starom, Obradović je najavio podnošenje krivične prijave protiv odgovorne osobe.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Teško bolesna Banjalučanka, kojoj se zdravstveno stanje pogoršalo u posljednje vrijeme, do danas ima čak 16 presuda protiv FZO RS u svoju korist. Ukupan iznos koji se traži u ovim presudama iznosi, kako je objasnio advokat Obradović, 16.000 maraka.

Ni marka joj do danas nije isplaćena, ali zato je FZO RS zbog izgubljenih sporova samo Obradoviću isplatio već 8.000 maraka!

Sud: Fond uskratio pravo na zdravstvenu zaštitu

Na koji način FZO RS postupa u slučaju Banjalučanke otkrivaju i sljedeće riječi advokata.

Jasno je šta se ovdje radi, jer Fond čeka da se propuste rokovi za žalbu i tako u potpunosti izbjegne plaćanje troškova. Oni šalju rješenja na adresu mog klijenta, koja i pored teškog stanja u kojem se nalazi, a koje se u zadnje vrijeme i pogoršalo, mora voditi računa da reaguje pravovremeno na odluke Fonda – objasnio je ogorčeni Obradović.

– Meni kao advokatu ovo odgovara, jer se sudski troškovi isplaćuju redovno, ali ovo što rade u Fondu je nemoralno i van svake pameti – zaključio je advokat.

Podsjetimo, Okružni sud u Banjaluci je u posljednjoj presudi naveo da su Stručni konsultanti direktora FZO RS zanemarili nespornu činjenicu da je teško bolesnoj Banjalučanki lijek preporučen od strane Konzilijuma ljekara UKC RS, nadležne zdravstvene ustanove, jer se nisu izjasnili o toj bitnoj činjenici, niti o eventualnim posljedicama čekanja na lijek u nastavku terapije, pa tako dato mišljenje nije moglo poslužiti tuženom FZO RS za donošenje osporenog akta.

– Polazeći samo od toga da je tužiteljica (teško bolesna Banjalučanka) na Listi čekanja i da zbog toga nema osnova za refundaciju Fond je uskratio tužiteljici pravo na zdravstvenu zaštitu koja joj po zakonu pripada – navodi se u obrazloženju presude suda.

Hemoterapija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sud konstatuje i da Fond nije uopšte obrazložio na osnovu kojih okolnosti je utvrđeno da vrijeme čekanja ne bi ugrozilo život i zdravlje Banjalučanke.

– Ovo je posebno važno iz razloga što je kod tužiteljice utvrđena dijagnoza „neoplasma malignum mammae“. Radi se o malignom oboljenju i kupovina lijeka je neophodna radi nastavljanja započetog liječenja i sprečavanja težeg ishoda – navodi se u presudi Okružnog suda u Banjaluci.

Dodaju kako je Fond izgubio iz vida odredbu Pravilnika kojom je propisano da osigurano lice ima pravo na refundaciju troškova zdravstvene zaštite u slučaju kada je kupilo lijek, sanitetski materijal ili medicinsko sredstvo, koje se u cjelosti ili djelimično finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

REAGOVANJE FZO RS: SUD NEJASAN, NOVINAR ZAMJENJUJE TEZE

Iz FZO RS su reagovali na tekstove Srpskainfo o slučaju teško bolesne Banjalučanke i izgubljenim sporovima Fonda u konkretnom slučaju. U reagovanju se između ostalog navodi, da se u tekstovima „svjesno zamjenjuju teze i u nezgodan položaj ne dovodi samo FZO RS, nego cjelokupno društvo i sve njene institucije, jer je namjera da se prikažu kao nehumane i ‘slijepe’ za probleme običnog čovjeka“. Iako i sud u svojim presudama navodi liste čekanja, iz FZO RS u reagovanju pišu kako to nije istina, te kako se u tekstovima „zamjenjuju teze“, pa u nastavku dodaju kako ipak postoje liste čekanja: „O hitnosti primanja lijeka odlučuje konzilijum ljekara, dok se za ostale pacijente kojima je potreban ovaj lijek kreira lista čekanja i prema zakonu nije predviđena refundacija, ukoliko osiguranik sam kupi lijek dok čeka da primi terapiju“.

U FZO navode i koliko su do sada potrošili na liječenje teško bolesne Banjalučanke, ali o tome uopšte ne želimo da detaljišemo, jer je to obaveza Fonda i licemjerno je saopštavati javnosti ove podatke. U reagovanju Fonda se navodi i da FZO RS „svake godine uz pomoć Vlade RS nastoji da poveća budžet za inovativne terapije kako bi se povećao broj pacijenata“. Kada su u pitanju sudske odluke, u FZO kažu da postupaju prema odlukama suda, ali su presude nejasne?!

– U konkretnom slučaju, sud je naložio da se ukida rješenje Fonda kojim je odbijena refundacija, ali u presudi, tačnije u dispozitivu presuda, što je obavezujuće za postupanje, nije navedeno da se trošak refundira, odnosno da se novac osiguraniku isplati. U skladu sa presudom, zahtjev za refundaciju se vraća na ponovno odlučivanje našoj prvostepenoj komisiji. Dakle, sud u ovom konkretnom slučaju nije bio decidan i jasan, kao što je, recimo jasno naveo da je Fond obavezan da plati sudske troškove, što smo i učinili. Kada su sudske odluke takve, Fond samo može da postupa u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, što i uvijek čini – navodi se u reagovanju FZO RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *