Željka Cvijanović i Radovan Višković izbačeni

Članica predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer Republike Srpske Radovan Višković izbačeni su u ponedjeljak iz sudnice Suda Bosne i Hercegovine, potvrđeno je magazinu BUKA.

Nosioci najvećih izvršnih funkcija u vlasti jedne države trebalo bi da budu primjer ponašanjima ostalim građanima. No, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj. U ponedjeljak na Sudu Bosne i Hercegovine svjedočili smo situaciji u kojoj se članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i premijer jednog od dva bh. entiteta Radovan Višković neprimjereno ponašaju.

Dok je trajao postupak protiv njihovog stranačkog šefa i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Cvijanović i Višković su se ponašali neprimjereno, na način da su ometali rad suda.

Sutkinja Sena Uzunović rekla je kako optuženi (Dodik, Milorad) signalizira publici kako da se ponaša. Nakon što je publika nastavila sa nedoličnim ponašanjem sutkinja je zatražila od sudske policije da spusti roletnu između sudnice i prostorije iznad nje u kojoj sjedi publika. Dodatno, sutkinja Uzunović tražila je da se iz sudnice izbace svi oni koji nepoštuju red u sudnici.

„Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da je nakon remećenja reda u sudnici sudija je opomenula publiku na obavezu poštivanja reda u sudnici. Nakon što se pojedinci nisu povinovali opomeni, sudija je naložila sudskoj policiji da se iz galerije u kojoj je bila smještena publika, udalje svi oni koji remete red“, rečeno je za BUKU iz Ureda za odnose s javnošću Suda BiH.

Ko je tačno izbačen u Sudu ne znaju jer kako kažu sutkinja nije mogla vidjeti ko je nastavio sa nedoličnim ponašanjem budući da je spuštena roletna. Ponašanje publike pratila je sudska policija.  

„Prilikom ulaska u sudnicu pripadnici Sudbene policije Ministarstva pravde BiH su u sudnicu u kojoj se održavalo suđenje Miloradu Dodiku pustili onoliko osoba koliko galerija za posjetitelje može primiti, odnosno koliko ima sjedećih mjesta. Nakon toga su zabranili daljnji ulazak ostalih posjetitelja. Nakon što je sutkinja naredila da se spuste zavjese i odstrani publika, pripadnici Sudbene policije MP BiH tako su i postupili“, potvrdili su za BUKU iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva pravde BiH u čijoj nadležnosti je sudska policija.

Tako su Željka Cvijanović i Radovan Višković, uz ostatak publike, izbačeni iz sudnice.

„Zavjesa je spuštena, a publici je rečeno da napusti galeriju za posjetitelje. Ljudi iz publike to su i učinili, uz iskazivanje nezadovoljstva. Sudbeni policajci nisu koristili nikakve mjere prisile. Među posjetiteljima na galeriji, uz ostale, bili su i Željka Cvijanović i Radovan Višković“, rečeno je Buci iz Ministarstva pravde.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *