ZABRANJENA PRODAJA POPULARNOG PIĆA U REPUBLICI SRPSKOJ!

Upravo donesena odluka! Zabranjuje se prodaja,

„Prime Hydration“ zabranjen u Republici Srpskoj

Proizvod „Prime Hydration“ biće povučen sa tržišta, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Odluka je donesena nakon što je analizirano pet uzoraka bezalkoholnog pića „Prime Hydration“ a analiza je pokazala da deklaracija proizvoda „Prime Hydration“ koja je obilježena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno na istoj nisu navedeni svi potrebni podaci.

„Takođe, utvrđeno je da proizvod ‘Prime Hydration’ koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima, koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a što je zakonska obaveza“, stoji u saopštenju.

U saopštenju dalje dodaju da je hrana obogaćena nutrijentima hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i određene druge materije s određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral.

„Prime Hydration“ zabranjen u Republici Srpskoj

„Svaki subjekat u poslovanju hranom prije stavljanja na tržište Republike Srpske hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima dužan je da podnese Ministarstvu zahtjev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima u Registar hrane za posebne prehrambene potrebe, Registar dodataka ishrani i Registar hrane obogaćene nutrijentima“, dodali su u saopštenju.

Obzirom na navedeno, stoji u saopštenju, inspekcija za hranu provodi mjeru povlačenja proizvoda sa tržišta, a u skladu sa odredbama Zakona o hrani kojim je propisano da je zabranjeno stavljati u promet hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar.

„Ovim putem pozivamo trgovce ukoliko do sada nisu informisani o povlačenju proizvoda, da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno uklone proizvod iz prometa“, stoji u saopštenju.

U dijelu ocjene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrijednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti definisanih važećim pravilncima.

„Podsjećamo da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod ‘Prime Energy’ koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži ‘L-teanin’ čije prisustvo nije dopušteno u bezalkoholnim pićima“, zaključili su u saopštenju.

autor :agencijje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *