Vraćaju se maske!

Sa ogrankom omikron soja virusa korona koji predvodi rastući talas infekcija u Evropi, zemlje treba da ubrzaju prihvatanje vakcina i vrate mjere kao što je nošenje maski, kako bi se izbjegla stroža ograničenja, jer se približavaju jesen i zima, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge, u intervjuu za Rojters pozvao je zemlje da odmah preduzmu mjere kako bi izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sistema, jer se sve više širi podsoj omikrona, BA.5.

Blizu tri miliona novih slučajeva virusa korona registrovano je u evropskom regionu prošle nedjelje, što je činilo skoro polovinu svih novih slučajeva u svijetu.

Kako je rekao Kluge, stope hospitalizacije udvostručene su u istom periodu, a blizu 3.000 ljudi premine od posljedica virusa korona svake nedjelje.

Postoji porast slučajeva u društvu koje funkcioniše gotovo kao i ranije – poručio je on, naglašavajući potrebu za takozvanim stabilizatorima pandemije, kao što je druga buster doza vakcine, kao i promocija nošenja maski.

Kako je upozorio, ovi stabilizatori moraju da se primjene kako bi se izbjegle mnogo strože mjere.

 Mislim da društvo nije spremno za naređena zatvaranja – ukazao je Kluge.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *