Tužilaštvo obustavilo istragu: BiH vraća Belgiji 73 kilograma kokaina koji je “zalutao” u Doboj

Pošiljka od 73 kilograma veoma kvalitetnog kokaina, koja je u avgustu otkrivena u jednoj firmi u Doboju, zalutala je u BiH. Istragom je utvrđeno da droga nije bila namijenjena tržištu BiH, već Belgije i Holandije.

Kako “Avaz” saznaje, Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u vezi s pošiljkom droge pronađene u Doboju te će ona biti vraćena vlastima u Belgiji koje su u isto vrijeme zaplijenile 734 kilograma kokaina.

Riječ je, kako se saznaje, o pošiljci od oko 800 kilograma kokaina iz Kolumbije za Belgiju i Holadniju.

Već je postignut dogovor između vlasti BiH i Belgije o povratu 73 kilograma kokaina kako bi se procesuirale osobe koje su organizovale krijumčarenje droge.

Prema nezvaničnim informacijama, zbog šverca više od 800 kilograma kokaina uhapšen je državljanin Njemačke.

Inače, u Belgiji su imali informacije o ovom transportu i presreli su ga u luci Vasland, gdje je policija zaplijenila 734 kilograma kokaina koji je bio sakriven u paketima sa šećerom.

Pregled kontejnera

Belgijski mediji su objavili da su 734 kilograma kokaina zaplijenili policajci i carinici iz Antverpena. Oni su pregledali kontejnere u kojima je iz Kolumbije stigao šećer i pronašli drogu.

U tim kontejnerima je bilo više od 50 tona šećera. Tom prilikom su pronašli spomenutu količinu kokaina i vjerovatno su mislili da je to sva droga. Nakon toga carinici su pustili šećer da ide prema kupcima koji su ga naručili, ali im je očito bio promakao dio od 73 kilograma droge koji je stigao u Doboj

Pokrenuta opsežna istraga

Nakon što su radnici iz Doboja prijavili policiji da su u paketima sa šećerom pronašli kokain pokrenuta je opsežna istraga, kojom prilikom su saslušane sve osobe koje su imale veze s ovim transportom. Na kraju je utvrđeno da oni nemaju veze s kokainom te da je riječ o manjem dijelu pošiljke koja je stigla iz Kolumbije u Belgiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *