Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu iz predmeta sa “Sky” i “Anom” aplikacijom: Ovo su imena osam optuženih

U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija, a optuženo je ukupno 8 osoba koje se terete za organizovani kriminal povezan sa više teških krivičnih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

Optuženi su:

1.   Railić Dalibor, zv. “Dugi”, rođen 1985. godine u Banjoj Luci

2.   Miljatović Aleksandar, rođen 1988. godine u Sanskom Mostu

3.   Repajić Igor, rođen 1990. godine u Zagrebu

4.   Gredelj Haris, rođen 1986. godine u Prijedoru

5.   Vujović Mirjana, rođena 1979. godine u Bileći

6.   Simić Željko, rođen 1979. godine u Bijeljini

7.   Ivković Aleksandar, zv. “Saša”, rođen 1985. godine u Bileći

8.   Gvozden Goran, rođen 1982. godine u Bosanskoj Gradiški

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao grupu ljudi sa ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organizovanoj grupi u okviru koje je optuženi Miljatović dana 21.3.2022. godine počinio teško ubistvo Radenka Bašića upotrebom vatrenog oružja na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini.  

Optuženi se terete za krivična djela: organizirani kriminal (čl. 250 KZ-a BiH), neovlašteni promet opojnim drogama (čl. 195. KZ-a BiH), pranje novca (čl. 209) i teško ubistvo (čl. 125. KZ-a RS), kao krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, 4 stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima su i dokazi iz Sky i Anom aplikacija dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Optužnica će tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *