TREĆI DODIKOV FIJASKO Narodna skupština nije podržala veto na trgovinski sporazum s Britancima (FOTO)

Narodna skupština Republike Srpske nije podržala veto srpskog člana Predsjedništva BiH na trgovinski sporazum BiH sa Velikom Britanijom.

Prilikom glasanja nije bilo dvotrećinske podrške poslanika koja je neophodna prema Ustavu BiH.

Za potvrđivanje Dodikove odluke glasao je 51 narodni poslanik (od 56 potrebnih), protiv nije glasao niko, a 11 je bilo suzdržanih.

To znači da Odluka Predsjedništva o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena bez konsenzusa na 27. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 8. juna 2022. godine – stupa na snagu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na posebnoj sjednici NSRS, sazvanoj na njegov zahtjev, Dodik je danas citirao mišljenja nekoliko ministarstava u Vladi RS u kojima se navodi šta je za Srpsku sporno u samom sporazumu i u proceduri njegovog pregovaranja i zaključivanja. Potom je napustio Narodnu skupštinu, bez završne riječi.

Opozicionari iz DNS, SDS i PDP su odmah rekli da ga neće podržati jer smatraju da je besmisleno odbiti ovakvu vrstu „tipskog“ sporazuma koji sa Britancima, između ostalih, ima i Srbija. Tražili su da se, umjesto toga, razgovara o sporazumu koga su politički lideri iz BiH prije nekoliko dana postigli sa zvaničnicima EU u Briselu.

Iz redova vlasti čile su se poruke da opozicija ne smije da podrži Dodika jer su instrument u rukama britanske politike u BiH. Bez podrške opozicije, vladajuća koalicija u RS odavno nema dvije trećine odnosno 56 poslanika, čak i da su svi prisutni i da glasaju.

Inače, ovo je treća posebna sjednica NSRS na kojoj Dodik i vlast u Srpskoj nisu uspjeli da obezbijede dvotrećinsku podršku. To se prvo desilo 27. oktobra 2021. kada nije podržan Dodikov veto na nekoliko odluka Predsjedništva BiH koje se tiču, između ostalog, otvaranja Ambasade Republike Azerbejdžan u Sarajevu, o otvaranju kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci, o davanju agremana ambasadoru Republike Bjelorusije za BiH i Dominikanske Republike za BiH sa sjedištem u Švajcarskoj.

Nije podržan ni Dodikov proglas o štetnosti odluke o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, kao i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Drugi put, Dodikov veto je pao na posebnoj sjednici 11. aprila 2022. Time su postale važeće tri odluke Predsjedništva BiH o sporazumima o testiranju učenika iz BiH o nivou kompjuterske i informacione pismenosti na međunarodnom nivoa.

Srpska info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *