TIRANA: Željka Cvijanović podržala deklaraciju kojom je Rusija označena kao AGRESOR!

Zvaničnici Evropske unije i lideri Zapadnog Balkana održali su juče u Tirani samit na kojem se razgovaralo o saradnji ove regije sa EU, zajedničkim sigurnosno-strateškim interesima, na osnovu čega je usvojena i zajednička deklaracija.

Ovaj samit je važan iz nekoliko razloga, a prije svega jer nakon burnog perioda destabilizacije uslijed rata u Ukrajini, ekonomske krize i strateškog pozicioniranja Evropske unije spram Rusije. U usvojenoj deklaraciji, koja ima 33 tačke jasno je definisan položaj Zapadnog Balkana i opredjeljenost da se slijedi Evropska unija.Prva tačka deklaracije jasno definiše Rusiju kao agresora u Ukrajini, naglašavajući da to dovodi u opasnost i evropski i svjetski mir zbog čega je još važnije strateško povezivanje Zapadnog Balkana i EU.

Ovo je itekako važno zbog činjenice da su deklaraciju podržale sve zemlje učesnice samita. Među njima i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uprkos ranijem stvaranju neizvjesne atmosfere da li će se odazvati pozivu na samit.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *