Ko su Građani Rajha, desničari koji su planirali puč u Njemačkoj

BERLIN – U Njemačkoj je danas uhapšeno 25 osoba, pripadnika i simpatizera terorističke organizacije Građani Rajha (Reichsbürger) zbog sumnje da su planirali državni udar.

Postavlja se pitanje ko su tzv. Građani Rajha?

“Građani Rajha” ne priznaju Saveznu Republiku Njemačku, smatraju da je ona i dalje okupirana,za njih su još uvijek na snazi granice Njemačkog Rajha iz 1937. Oni se libe ni upotrebe nasilja.

U skladu sa tim ne priznaju zakone, državne službe i sudove, kao ni zvanične dokumente. Riječ je o manjim grupama i pojedincima, prije svega u Brandenburgu, Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji i Bavarskoj.

Oni odbijaju da državi plaćaju porez i formiraju svoja mala “državna područja” koja nazivaju “Drugi njemački rajh”, “Slobodna država Pruska” ili “Kneževina Germanija”. Čak štampaju i svoje pasoše i vozačke dozvole. Na svojim internet-stranicama najavljuju nastavak “borbe protiv Savezne Republike Njemačke”.

I drugi njemački mediji svojevremeno su pisali da je neformalna grupa istomišljenika, počela kao sektaška, ali bezopasna varijanta teortetičara zavjere, mutiralo u u jezgro desničarskog terorističkog udruženja. Međutim, njemačka tajna služba upozorava godinama da je ovakvih ekstremista sve više i da su sve opasniji.

Prema procjenama Kancelarije za zaštitu Ustava, ova grupa ima više hiljada pristalica i simpatizera.

Tako je u oktobru 2016. teško naoružani pripadnik te grupe ubio jednog policajca.

Današnja akcija u Njemačkoj pokazuje da je među njima bilo i bivših vojnika.

U saopštenju tužilaštva navodi se da su bivši pripadnici njemačke vojske odigrali značajnu ulogu u organizaciji i planiranju puča. Među njima su bili i nekadašnji pripadnici elitnih specijalnih jedinica. Zavjerenici su, objavila je kancelarija federalnog tužilaštva, planirali lično da zavladaju Njemačkom. Vjerovali su da svoje ciljeve mogu da ostvare samo “vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države”, što je uključivalo i ubistva, prenosi Telegraf.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *