Sveštenik i otac popravili krov vijekovima stare džamije

 Lijepa priča dolazi iz malog mjesta Šćipe kod Prozora-Rame gdje je predulaz Skenderpašine džamije u ovom naselju duže vrijeme je prokišnjavao, a pokušaji da se to sanira nisu urodili plodom.

Naime, pojavio se jedan dobročinitelj Slavko Jurić, koji je, sa sinom Brankom, sveštenikom koji je na službi u Vatikanu, popravio krov.

“Radi se o staroj džamiji. Mi smo naknadno sagradili predulaz koji nije bio baš dobro urađen. Prokišnjavao je. To je vidio i Slavko Jurić, koji je prije tri godine dolazio u selo, gdje ima kuću. Nešto smo pričali po pitanju ovog predulaza i on se sam ponudio da donese materijal iz Austrije, koji je preskup, i rekao da ne radimo ništa. Tako se desila korona koja je usporila te radove”, rekao je za “Avaz” Selvedin Imamović, imam u Šćipama.

Dodaje kako je prošli mjesec, zahvaljujući Slavku i njegovom sinu Branku, urađen prvi premaz krova, a u ponedjeljak drugi. Krov je sada osiguran i nema straha od prokišnjavanja.

“S Brankom, sinom Slavka, u lijepim sam odnosima. Kad god je u ovom kraju, svratim ja kod njega na kafu, on kod mene, tako da imamo lijepu saradnju. Ovim činom poslana je lijepa priča u javnost, pogotovo jer kod nas, u Prozoru, još ima dosta tih usijanih glava”, govori Imamović.

Održali riječ

Slavko se penzionisao i trenutno živi u Prozoru-Rami.

“I tako su Jurići održali riječ i pokazali da je ova lijepa zemlja oduvijek imala i, uz Božiju pomoć, imaće dobre ljude, bez obzira na vjeru i naciju. Hvala Slavku i njegovom sinu, svećeniku Branku. Bog vas nagradio i dobro vam dao”, kazao je Imamović.

Džamija je, kaže Imamović, prema nekim spisima, stara stoljećima.

“Spominje se da je građena davne 1498. godine”, kaže Imamović naglašavajući da nije devastirana tokom rata, nego je od starosti počela propadati.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *