SUD DONIO ODLUKU Košarac dobio presudu protiv Stanića

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac dobio je presudu protiv šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladina Stanića, kojeg je tužio za klevetu zbog navoda da sa Naserom Orićem izvozi meso iz BiH u Tursku.

Presudu je donio Osnovnu sud u Sokocu, a Stanić je dužan da u roku od 30 dana isplati Košarcu 1.500 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog iznošenja neistinitih činjenica, kao i da nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 842 KM.

Košarac je tužio Stanića jer je na konferenciji za novinare u septembru prošle godine iznio neistinite navode na njegov račun u vezi sa izvozom mesa u Tursku.

“U tužbi se navodi da je tuženi 1. septembra 2021. godine na konferenciji za medije održanoj u Banjaluci iznio navode: ‘Da li znate ko trenutno izvozi meso iz BiH u Tursku? Znate li to? Izvozi Naser Orić i Staša Košarac. Putevi prema Turskoj se nesviješću ili nuždom Dodikovih djelovanja sve više približavaju predaji i nasljedstvu Alijine politike od strane gospodina Dodika prema Turskoj’, pri čemu su iznijete dvije neistine o tužiocu – prvo da izvozi meso i drugo da izvozi meso sa Neserom Orićem”, navodi se u presudi Osnovnog suda u Sokocu.

U presudi je istaknuto da tuženi Stanić nije osporio da je rekao citirani navod, ali da u toku parničkog postupka nije pružio sudu niti jedan dokaz kojim bi potkrijepio navode da se Košarac bavi izvozom mesa i da sarađuje sa Orićem.

Istaknuto je da je tuženi Stanić označio tužioca Košarca i iznio neistine jer u toku postupka nije dokazao da su navedene činjenice istina, a na njemu je teret dokazivanja istih.

Sud je označio kao pogrešan Stanićev stav, koji je osporavajući tužbu rekao da se u konkretnom slučaju radi o javnoj kritici, odnosno izražavanju mišljenja. Sud je utvrdio da su za tužioca Košarca iznijete dvije neistinite činjenice – da se bavi izvozom mesa u Tursku i da sarađuje sa Naserom Orićem, iako tuženi Stanić kaže da to nisu činjenice nego mišljenje.

“Da li Staša Košarac posredno ili neposredno izvozi meso u Tursku i da li sarađuje sa Naserom Orićem jesu činjenice /a ne mišljenje tj. vrijednosni sud/, koje su se mogle provjeriti i koje su u kontekstu ovog predmeta netačne jer ih tuženi tokom postupka nije dokazao niti je imao bilo kakav dokazni prijedlog kojim bi se one dokazale”, navodi se, između ostalog, u presudi.

Košarac je u izjavi za Srnu potvrdio da je presudu dobio danas, nakon što je prošlog mjeseca održana glavna rasprava u ovom predmetu.

“Već duže vremena izložen sam gnusnim i lažnim optužbama pojedinaca iz SDS-a. Jedan od njih je i Miladin Stanić koji je javno iznosio neutemeljene i neistinite tvrdnje na moj račun. Podnio sam tužbu protiv njega, jer svjesno plasirane laži, uvrede i klevete ne smiju proći nekažnjeno”, rekao je Košarac.

On je dodao da ga, ipak, ne iznenađuju Stanićevi pokušaji diskreditacije, jer je riječ o predstavniku neodgovornih politika koje su sklone lažnom optuživanju i nasrtaju ne samo na pojedince, nego i na institucije Republike Srpske.

“Ako uzmemo u obzir konstantan napad na institucije Srpske, kompletan postizborni haos i farsu oko ponovnog brojanja glasova u režiji SDS-a i PDP-a, zaista me ne čudi što se reprezent takvih politika, koje ne prezaju od laži i obmana, obrušio na mene kao pojedinca. Ipak, važno je da se zna da nadležni organi neće dopustiti da nekažnjeno prođu nečasna djela”, poručio je Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *