ŠTA ZNAČI PODIZANJE PRIPRAVNOSTI VOJSKE SRBIJE: Najviše će biti primetan u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa KiM

MAKSIMALNA spremnost snaga za brzo reagovanje – 72. Specijalne brigade za specijalna dejstva i 63. padobranske brigade, kao i pojedinih jedinica Kopnene vojske – okosnica je proglašenog povišenog nivoa borbene gotovosti Vojske Srbije.

Prema vojnim propisima, podizanje stepena pripravnosti podrazumeva spremnost oružanih snaga da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije.

To u praksi znači da snage Vojske Srbije, predviđene za reagovanje u kriznim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, a ostale snage u nivou koji omogućava izvršavanje zadataka “u skladu s propisanim rokovima za angažovanje”.

U praksi, ova vrsta “dizanja na noge” oružanih snaga je stepenovana, a zavisno od nivoa podrazumeva niz mera i zadataka. To, između ostalog, znači okupljanje borbenih timova, uspostavljanje dežurstava, pozivanje ljudstva sa godišnjih odmora i slobodnih dana, jači režim straže…

Zavisno od proglašenog stepena, viši nivo borbene gotovosti može da podrazumeva i izlazak određenih jedinica na unapred određene položaje van garnizona i kasarni.

Viši nivo borbene gotovosti u aktuelnoim slučaju, kako nezvanično objašnjavaju u VS, najviše će biti primetan u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa KiM. Reč je o delovima Druge, Treće i Četvrte brigade kopnene vojske, kao i posadama na stalnim dežurstvima u bazama Kopnene zone bezbednosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *