Srbijanske službe rukovode operacijom rušenja Milorada Dodika

Kosovo, sankcije Rusiji i Milorad Dodik trenutno su tri omče koje se nalaze na vratu Aleksandra Vučića, ali i čitave Srbije.

Politika neutralnosti i sjedenja na dvije stolice kada je u pitanju Srbija odlazi u prošlost, a Aleksandar Vučić pred izborom da svoju politiku uskladi Zapadu ili Srbiju uvede u totalnu izolaciju.

Kosovo i sankcije Rusiji su dvije ključne tačke koje Srbija mora da ispuni, ali prije njih igrom sudbine ili nečega drugog na red je došao Milorad Dodik. Opšti izbori u BiH su prošli, međutim tenzije, međusobne optužbe za krađu glasova i poslednja odluka CiK-a vraćaju stvari na početak.

Svima je još u izbornoj noći bilo jasno da se nešto čudno dešava, preuranjeno proglašenje pobjede od strane Jelene Trivić, a zatim i Milorada Dodika bio je signal da Republika Srpska ulazi u političku neizvjesnost. Dan nakon izbora CiK je izašao sa službenim rezultatima po kojima Milorad Dodik ima nedostužnu prednost, nakon čega je zvanično i proglasio pobjedu, međutim bez velike euforije. Znao je Dodik nakon izostanka čestitke zvaničnog Beograda da slijedi scenario u kome će Vučić preko njegovih leđa, baš kao nekada Slobodan preko Radovanovih, pokušati bar za trenutak da postane faktor mira i stabilnosti na Balkanu.

Za opoziciju u Republici Srpskoj je odavno poznato da nije sposobna da ozbiljnije uzdrma Dodika, pogotovo ne na ulici, međutim odlična organizacija i ogroman broj ljudi pokazali su da iza svega stoji neko mnogo ozbiljniji.

Obračun Dodika i Vučića krenuo je već 29.09.2022. kada su uhapšeni Adam Šukalo i Vlado Mandić, članovi Vučićevog SNS-a koji su imali zadatak da pripreme teren za sve ono što se trenutno dešava u Banjaluci.

Svjestan ovoga, Milorad Dodik pokušava težište igre prebaciti tamo odakle sve i dolazi, u Beograd. Organizuje pres konferenciju u glavnom gradu Srbije u kojoj najavljuje da je spreman da se bori do kraja, a pričom o Kosovu i Rusiji indirektno poručuje Vučiću da postoje vrlo opasne teme po njega na kojima Dodik može da “zabije nož u leđa” njemu.

Dok je Dodik govorio na pres konferenciji Vučić je u Novom Pazaru poslao jasnu poruku gdje je poručio da Srbi i Bošnjaci moraju da pruže ruku jedni drugima, međutim mjesta za Dodikovu ruku u tim odnosima sasvim sigurno neće biti, a kao čin dobre volje prema Bošnjacima u Srbiji i BiH Vučić će ukloniti Dodika i time dovesti do relaksacije odnosa između ova dva naroda, a neizostavan dio Vučićeve igre biće pozitivni tonovi iz Sarajeva upućeni upravo prema njemu, što je do sada bilo nezamislivo.

Međutim sve navedeno može da padne u vodu ukoliko Dodik odluči i bude imao hrabrosti da se bori do kraja, ali ta borba bi u konačnici vrlo vjerovatno značila katastrofu za Republiku Srpsku koja bi vrlo brzo u međunarodnim krugovima bila označena kao faktor nestabilnosti u BiH što bi moglo dovesti do preuređenja BiH, a na kraju i ukidanja Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *