Slovenija uvodi kontrole, šta to znači za građane BiH

Slovenačka je vlada na današnjoj sjednici izglasala uvođenje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Odluka stupa na snagu ove subote, a trajaće 10 dana, s mogućnošću produženja roka. Kako će izgledati primjena ove odluke i šta to znači za građane BiH?

Ivan Hrstić, reporter N1 iz Hrvatske, kaže kako se još ne zna puno detalja, ali prema navodima funkcionera Hrvatske i Slovenije, ne bi trebalo biti većih zaustavljanja.

“Slovenački ministar je prebacio odgovornost na policiju koja treba reći više detalja. Šef slovenačke policije je rekao da će provoditi sistemske kontrole. Policiji se prepušta da u skladu sa procjenom opasnosti od terozima uvodi lakše ili teže kontrole na granici. To može biti itekako promjenljivo iako najavljuje da će biti desetak dana. Po zakonu može trajati najduže dva mjeseca”, rekao je Hrstić.

Slovenački ministar kazao je kako su osigurali čitav niz objekata i preduzeli niz mjera koje će za javnost ostati tajna.

“U kojoj mjeri će učestvovati na BiH? Pa ima veze. Ovo bi trebalo biti, kažu zvaničnici, dodatni argument da se FRONTEX što prije uvede u BiH”, istakao je Hrstić.

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je danas namjeru slovenske vlade objašnjavajući da se radi o reakciji na italijanski potez i da već devet država članica EU ima posebne granične kontrole.

“Kontrole se uvode s petka na subotu u ponoć. Građani EU moći će prelaziti granicu na svim graničnim prelazima, a građani tzv. trećih zemalja, među kojima je BiH, isključivo na 12 prelaza sa Hrvatskom i dva sa Mađarskom i osam željezničkih prelaza. Na svim prelazima će biti selektivnih pregleda policije”, kazao je reporter N1 Slovenija Miha Orešnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *