Slijedi veliki udar na budžet višečlanih porodica u Srpskoj

“Bojler nikad ne isključujemo, mašinu dva puta dnevno palimo. Višešlane proodice ne mogu se uklopiti u prvi blok potrošnje električne energije od 500 kilovata”.

Adriana Basara, majka četvero djece, novinarka i članica “Udruženja porodica 4+” za BUKU komentariše najavljeno uvođenje blok tarifa kojima se nastoji ograničiti potrošnja električne energije, a time i njena cijena. Prema najavama višečlane porodice ne mogu da budu mali potrošači, jer njihove potrebe premašuju naniži prag od 500 kilovata.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske već objavila Nacrt novog tarifnog sistema kojim je predloženo uvođenje “blok tarifa” za naplatu električne energije, pa će se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaćati po jednoj cijeni, od 500 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.500 po trećoj cijeni.

Basara smatra da bi se višečlanim proodicama trebala subvencinisati električna energija, jer one nikako ne mogu da se uklope u najniži prag.

Adriana, koliko će se na višečlane porodice odraziti skuplja tarifa struje, imajući u vidu da se u višečlanim porodicama više struje koristi, pa ne može se očekivati da se uklope u prvi blok obračuna struje?

To će biti ogroman udar na budžet mnogočlanih porodica, jer je jednostavno nemoguće uklopiti se u prvi blok obračuna električne energije. U Banjaluci imamo više od 850 registrovanih porodica u kojima ima najmanje 6, a u prosjeku 8 članova domaćinstva. Napominjem, registrovanih. Mnoge porodice nisu članovi Udruženja porodica 4+.  U mom domu najmanje dva puta dnevno uključujemo mašinu za pranje veša i sušenje, kao i mašinu za pranje posuđa.

Bojler jednostavno nikada ne isključujemo. Iako kuvamo na plin, rerna je na električnu energiju. Grijanje nam isporučuju Eko Toplane, ali od kada su preuzele od stare Toplane isporuku grijanja, konstantno moramo da dogrijavamo prostorije. S obzirom na to da nas je mnogo u domaćinstvu, nismo u isto vrijeme svi na poslu i u školi, već uvijek neko ima kod kuće, tako da je teško uštedjeti na taj način. Ako se već mora razlikovati obračun po grupama, onda predlažem da se obračunava po članu domaćinstva, da na  domaćinstvo ide 200kWh, a po članu domaćinstva plus 150kWh.

Imajući u vidu da živimo u teškim vremenima, svima svaka marka znači, a višečlanim porodicama je naravno teže, da li je važno da se za njih nađe neki koncept da imaju subvencije za potrošnju električne energije?

Da postoji odgovorno vođenje javne politike, postojale bi ne samo subvencije za električnu energiju (koju izvozimo), već i mnoge druge subvencije. Osim za mnogočlane porodice, subvencije bi trebalo da imaju i mladi bračni parovi, samohrani roditelji, porodice osoba sa invaliditetom, penzioneri.

Subvencionisati se može u dobroj mjeri i električna energija, grijanje, voda i sl.

Koliko jedna porodica koja ima 4+ djece troši struje, ipak se u takvim porodicama mnogo više kuha, pere veš…

Mnogo. Između 800 i 1500kWh. Zavisno od toga da li kuvaju na plin, na šporetu na drva, da li se griju na el.energiju, gradsko grijanje, pelet i sl.

Imajući u vidu da je ranije objavljeno da su u RS propale pronatalitetne mjere, šta bi se po tebi, trebalo uraditi na ovom polju, koji su neki tvoji savjeti, prijedlozi?

Imala sam priliku i zadovoljstvo, kao i profesionalni izazov da budem dio Tima za izradu Strategije demografskog razvoja grada Banjaluka, te da prenesem svoja iskustva i viđenja situacije, kao i da učestvujem u oblikovanju ovog značajnog dokumenta. Izradili smo radnu verziju strateške platforme, odnosno u završnoj smo fazi izrade radne verzije Strategije demografskog razvoja grada Banjaluke.

Riječ je o prvom dokumentu te vrste u Republici Srpskoj i BiH, ali i šire, jer tu vrstu strateškog dokumenta nemaju ni zemlje regiona, poput Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. Objektivno ograničenje predstavlja činjenica da mi nemamo analognu strategiju na nivou Republike Srpske, pa će do usvajanja takvog dokumenta na republičkom nivou izostati sinergijski efekat mjera. Trudili smo se da na osnovu znanja i iskustva uvrstimo sve ono što bi pomoglo da iz minusa krenemo ka pozitivnom prirodnom priraštaju. Nadam se da ćemo podstaći Republiku Srpsku da krene u izradu Strategije demografskog razvoja, kao i druge lokalne zajednice da na strateški način pristupe ovom, po mom mišljenju, najznačajnijem društvenom pitanju.

Dobrodošli su svi prijedlozi i sugestije za Radnu verziju Strategije kada bude objavljena na sajtu Grada Banjaluka.

Realno gledano koliko je porodici koja ima četvoro djece novca potrebno da prežive mjesec dana?

S obzirom na to da moja najstarija ćerka studira u Crnoj Gori i da finansiramo tako faktički još jedno domaćinstvo, te da imam još troje školaraca, bez najmanje 3000KM mjesečno bi teško bilo spojiti kraj s krajem. To se možda čini nerealno, ali ako uzmete u obzir da u prodavnici kupite par proizvoda koji stanu u jednu vrećicu, a platite 50KM, zatim kursevi, treninzi i sve sto ide uz to, onda je jasno da je za neki normalan život potrebno i više.

Uzmite samo prosječnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu, uvećajte je za 50% i dobićete neki prosjek mjesečne potrošnje šestočlane porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *