Rekordna količina kokaina slučajno zalutala u BiH

Izvor Srpskainfo ističe da je policija u Belgiji imala informacije o ovom transportu i da su ga presreli u luci Vasland, gdje je policija zaplijenila čak 734 kilograma kokaina, koji je bio sakriven u paketima sa šećerom.

Pošiljka od 73 kilograma veoma kvalitetnog kokaina, koja je u avgustu otkrivena u jednoj firmi u Doboju, najvjerovatnije je slučajno zalutala u BiH, rečeno je za Srpskainfo.

Prema  saznanjima ovog portala, ovo je samo dio kokaina koji je iz Kolumbije transportovan u Belgiju.

Izvor Srpskainfo ističe da je policija u Belgiji imala informacije o ovom transportu i da su ga presreli u luci Vasland, gdje je policija zaplijenila čak 734 kilograma kokaina, koji je bio sakriven u paketima sa šećerom.

– Iako izgleda kao da se radi o filmu, istraga je ipak pokazala da ova droga nije bila namijenjena za BiH, pa zbog toga niko nije uhapšen. Nakon što su radnici iz Doboja prijavili policiji da su u paketima sa šećerom pronašli kokain pokrenuta je veoma ozbiljna istraga – kaže sagovornik.

Dodaje da je policija saslušala i istražila sve osobe koje su imale bilo kakav dodir sa ovim transportom, te je za sada utvrđeno da niko nije povezan s kokainom.

– Daljom istragom i međunarodnom saradnjom došlo se do informacija da je kokain iz Doboja samo manji dio pošiljke koja je stigla iz Kolumbije u Belgiju – pojašnjava izvor Srpskainfo.

Nakon što je kokain stigao u Belgiju, dileri koji su naručili, nisu ga uspjeli istovariti, jer je policija imala informacije šta prevoze. Zbog toga je više osoba uhapšeno u Belgiji.

Belgijski mediji su objavili da su 734 kilograma kokaina zaplijenili policajci i carinici iz Antverpena. Oni su pregledali kontejnere u kojima je iz Kolumbije stigao šećer i pronašli drogu.

– Radilo se o ogromnoj količina šećera. U tim kontejnerima je bilo više od 50 tona šećera. Tom prilikom su pronašli pomenutu količinu kokaina i vjerovatno su mislili da je to sav kokain. Nakon toga, carinici su pustili šećer da ide prema kupcima koji su ga naručili – kaže sagovornik Srpskainfo.

Propust

Tako je šećer na paletama stigao u BiH, odnosno u Doboj, i radnici su na paletama pronašli pomenuti kokain.

Paketi sa šećerom su u BiH stigli 2. avgusta, a za sada još nije utvrđeno kako se tačno desio ovaj propust carinicima i policiji u Belgiji.

U ovom predmetu biće nastavljena dalja istraga kako bi se utvrdilo da li se ovdje radi o slučajnom propustu ili je neko namjerno pustio da kokain iz Belgije završi u drugim državama.

U Tužilaštvu BiH nisu odgovorili na pitanja Srpskainfo da li je završena istraga u ovom slučaju, kao ni da li su utvrdili da li su neke osobe iz BiH povezane sa krijumčarenjem kokaina.

Nastavak istrage

Kako smo ranije objavili, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske su 16. avgusta na području Doboja zaplijenili 734 kilograma kokaina.

Droga je bila sakrivena u pošiljci sa drugom naručenom robom koja se uvozila u BiH.

U sklopu istrage u ovom slučaju ostvarena je značajna međunarodna saradnja policijskih i pravosudnih organa.

Iz Tužilaštva BiH su tada potvrdili i da su, postupajući pod njihovim nadzorom, drogu pronašli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske.

– Radi se o jednoj od najvećih zapljena kokaina u postdejtonskoj  BiH, a vrijednost zaplijenjenih narkotika na ilegalnom narko-tržištu iznosi više miliona evra. Istraga se sprovodi u saradnji s partnerskim agencijama država Evropske unije i Europolom. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu s ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja ovog predmeta organizovanog kriminala – naveli su iz Tužilaštva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *