PROTESTI U FRANCUSKOJ Vlada naredila raspoređivanje oklopnih vozila

Francuska Vlada je, zbog masovnih nereda i nasilja u zemlji, naredila raspoređivanje oklopnih vozila žandarmerije, kao i otkazivanje svih većih događaja, javila je mreža BFMTV.

Francuski premijer Elizabet Born naložila je raspoređivanje četiri vozila “kentaur”, kao i 14 vozila VBRG.

BFMTV je javila da je zbog nereda danas u Parizu privedeno 150 ljudi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je na sastanku vlade da Ministarstvo unutrašnjih poslova koristi dodatna sredstva za kontrolu mase.

On je dodao da policija djeluje brzo i primjereno kako bi upravljala situacijom.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da je noćas privedeno 667 demonstranata.

On je zatražio da vlasti Pariza uvedu zabranu prodaje i prevoza vatrometa, kanistera goriva i drugih hemikalija i zapaljivih supstanci od 21.00 čas po lokalnom vremenu.

Darmanin je dodao da će narednih nekoliko časova biti odlučujući i pohvalio lokalne vlasti, vatrogasce i policiju za spremnost da djeluju u skladu sa zakonom i profesionalnom etikom, kao i za hrabrost i profesionalizam.

Ministar saobraćaja Klemon Bone rekao je da je zapaljeno 20 autobusa u regionu Il-de-Franse južno od Pariza, uključujući 12 koji su potpuno spaljeni u okrugu Obervil.

List “Parizijen” objavio je da širom Francuske sinoć izazvano više od 3.800 požara.

Stotine javnih zgrada i gotovo 2.000 automobila oštećeno je u vandalizmu. Prema podacima vlasti, među demonstrantima ima i djece od 12 godina.

Raspoređeno je oko 40.000 policajaca, više od 200 je povrijeđeno, a noćas je privedeno 875 ljudi.

Demonstranti pljačkaju supermarkete, luksuzne prodavnice, a provaljeno je i u prodavnicu “Najki” u tržnom centru u Parizu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *