Ovo još nije viđeno, Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje spuštaju ‘istočnu zavjesu‘: ‘Dogovor je pao!‘

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju ‘zida od dronova’ kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letjelica.

Novi plan najavila je u petak Agne Bilotaite, ministrica unutarnjih poslova Litve, objašnjavajući kako će se zid dronova protezati od Norveške do Poljske s ciljem zaštite od provokacije neprijateljskih zemalja i sprječavanja krijumčarenja.

– Ovo je potpuno nova stvar, zaštita naših granica ne samo fizičkom infrastrukturom i sustavima nadzora, već i bespilotnim letjelicama i drugim tehnologijama – rekla je za novinsku agenciju BNS.

Zemlje će osim bespilotnih letjelica za nadzor graničnih područja koristiti i sustave protiv dronova iz ‘neprijateljskih zemalja’. Bilotaite tvrdi da je Litva već započela s planovima pojačane zaštite, dok će ostale zemlje i njihovi stručnjaci izraditi plan za implementaciju zida dronova.

Državna granična služba nedavno je uspostavila i specijalnu jedinicu UAV koja je u procesu nabave dodatnih bespilotnih letjelica i sustava protiv bespilotnih letjelica.

Nije mogla dati vremenski okvir za početak realizacije plana, ali je napomenula da bi se zid mogao napraviti uz pomoć EU fondova. Ministri su se također složili organizirati zajedničke vježbe evakuacije u zemljama koje će biti uključene u dogovor.

– Dogovorili smo se da ćemo održati regionalne vježbe kako bismo testirali evakuaciju stanovništva, da vidimo jesu li naše institucije spremne za rad, za međusobnu interakciju, koji su naši kapaciteti za smještaj ljudi, kakvi su kapaciteti drugih zemalja i jesu li spremni primiti određeni broj naših ljudi – objasnila je Bilotaite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *