Ovo bi mogao biti nasljednik Prigožina na čelu WAGNERA!

Smrt šefa ruske paravojne grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, u padu aviona u srijedu u Rusiji, potvrđena je molekularno-genetičkom ekspertizom, objavljeno je u nedjelju. Međutim, sad se postavlja pitanje što će biti s Vagnerom.

Dr. Džoana de Deus Pereira, viša naučna saradnica na Institutu “Royal United Services” rekla je da će Prigožinova smrt vjerovatno dovesti do “određenog preustroja” grupe.

No, smatra da će se poslovanje grupe nastaviti gotovo na isti način kao i pod Prigožinom.

– Organizacija će u budućnosti funkcionisati vjerovatno s drugim imenom, ali je već dokazala da ima kapacitet za prilagođavanje i transformaciju – rekla je ona, pa dodala:

Moramo gledati na Vagnera ne samo kao na jednog čovjeka, već kao na ekosistem, kao na hidru s mnogo glava i mnogo različitih interesa u Africi.

Ko može naslijediti Prigožina?

S njom se slaže i Ruslan Trad, analitičar, koji smatra da bi plaćenike mogao preuzeti neko ko ima veze s ruskom vojnom obavještajnom službom, GRU.

No, navodi da bi glavni izazov ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu moglo biti pronalaženje nekoga s dovoljno dubokim džepovima da finansira operacije paravojske, a da pritom ne predstavlja izravan izazov njegovom režimu.

– Pokušaće pronaći novog finansijera jer je Prigožin tamo bio glavna osoba s novcem – rekao je Trad, dodajući da Vagner ima dobre vođe, ali da je potreban i novac – rekao je on.

Možda će instalirati nekoga iz bliskog kruga oko Putina – dodao je on.

Benoa Brinže, novinar čiji je dokumentarac “The Rise of Wagner” opisao uspon paravojske, rekao je da je jedan od vodećih kandidata general GRU Andrej Averjanov.

– Vjerovatno je Putinu trebalo vremena da potajno organizuje prenos vlasti i to bi objasnilo zašto je čekao dva mjeseca da se riješi Prigožina – smatra Brinže.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *