Ova djeca ne igraju video igrice i nemaju mobilni: Misimovići iz Vrbaške pecaju ribu, igraju se sa psićima i trče za loptom (FOTO)

Nekada je bilo sasvim normalno da se djeca igraju u pijesku, love ribu na potoku, čuvaju stoku, jure za ovcama, traže ptičija gnijezda u šumi, gađaju praćkom ili trče za loptom. U sadašnje, vrijeme moderne tehnologije, mnogi mališani ne ispuštaju iz ruku mobilne telefone, čak i kada spavaju, igraju video igrice, surfaju po Internetu, nezainteresovani za sport niti boravak u prirodi.

noga djeca ne poznaju životinje, nikada nisu vidjeli kravu, tele, ovcu, kokošku, niti su suviše zainteresovani za upoznavanje svoje okoline. Za njih je jedino važan virtuelni svijet.

Zbog svega, Nemanja, Nikola i Milica Misimović iz Vrbaške kod Gradiške, zajedno sa nekoliko vršnjaka, izdvajaju se od mnogih vršnjaka. Oni nemaju mobilne telefone niti su za ovo dostignuće moderne tehnologije zainteresovani.

– Mi volimo fudbal, idemo na pecanje na potoku, volimo da se igramo sa psima i drugim životinjama. Imali smo i ovcu koja je uvijek bila sa nama. U šumi smo uhvatili pticu koju smo hranili u kavezu ali nam je ona pobjegla. Pronašli smo je povrijeđenu ali kada se oporavila, opet se vratila u šumu – ispričao nam je Nemanja, najstariji od troje Misimovića.

Poslednjih dana, najviše vremena, zajedno sa Nemanjinim drugom iz škole Aleksandrom Popovićem, Misimovići provode na rječici Jablanici.

– Naučili smo pecati ribu i svaki dan po nekoliko ih donesemo kući. Igramo se ribicama. Njima treba često mijenjati vodu, jer brzo uginu. Pitali smo mamu da nam pripremi ribu za jelo ali ona nije htjela, zato smo ribom nahranili psa – uporan je u objašnjavanju šestogodišnji Nikola Misimović koji je zajedno sa sestrom blizankinjom Milicom ljetos završio prvi razred.

Na kraju školske godine sa roditeljima je bio u Gradiški, počašćen sladoledom, crveno-bijelim dresom i kopačkama a u prodavnici je kupio praćku.

– Praćka je moja najdraža igračka. Naučio sam gađati kamenjem, bacam ih sve do šume. Milica se najviše voli igrati štencima a pravi i kolače u pijesku – ispričao nam je Nikola Misimović.

Njegova sestra Milica pohvalila se i haljinicom koju joj je donio tata iz Italije, gdje se zaposlio prije nekoliko mjeseci i torbicom od tetke Nade iz Njemačke. Sada se najviše raduju njihovom skorašnjem dolasku i sitnicama koje su obećali donijeti.

Srpska info/foto: FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *