Otkriveno ko je odgovoran za spornu fotografiju tokom obilježavanja progona Srba u Oluji

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u pogromu “Oluja” predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal, a koju je angažovalo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažovana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i “mjerenje” čije je stradanje veće – saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da su, nažalost, broj žrtava i razmjere stradanja tokom posljednjih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije tolike da je “dostupno more fotografija koje o tome svjedoče”.

– Pogriješiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba sa tih fotografija je greška koja se dešava čak i profesionalcima. Ministarstvo dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni vjersku, ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom – navode iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da oni koji na ovakvoj, očigledno nenamjernoj omašci prave nove razdore i mržnje pokazuju da nisu razumjeli baš ništa od riječi Njegove svetosti.

Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom zločinačke akcije hrvatske vojske proteklo dostojanstveno i da su poslate poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod Republike Srpske Krajine, ali i visoke Krajine.

Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tokom centralnog obilježavanja 28 godina od Pogroma “Oluja”, koji su zajednički u Prijedoru organizovali Republika Srpska i Srbija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *