Oprez prilikom putovanja iz Njemačke: Možete platiti kaznu do 25.000 eura

Počela je sezona odmora diljem Europe. Ako krenete na putovanje, riskirate veliku kaznu ako napravite određene greške prilikom putovanja.

Sezona odmora je sezona broj jedan za putovanja ali često kućni ljubimac mora ostati kod kuće. Dok pse bez problema možete povesti na odmor, mačkama je, primjerice, bolje u vlastita četiri zida. Dugo putovanje nije posebno pogodno ni za manje kućne ljubimce, pišu njemački mediji.

U najboljem slučaju, vlasnici kućnih ljubimaca moraju unaprijed organizirati sigurnost za životinje dok su na odmoru. Ako u porodicama nema odgovarajuće osobe koja će to učiniti, potrebno je organizirati stručnu skrb.

Najbolje rješenje su hoteli za životinje ali mnogi hoteli za kućne ljubimce su prepuni, jer mnogi putnici koriste ovu opciju.

Njemačka savezna zemlja Sjeverna Rajna-Vestfalija nudi druge mogućnosti, kao što su mobilne usluge skrbi, grupe ili klubovi.

Kućni ljubimci ne smiju ostati sami kod kuće

Najgore što putnici mogu učiniti je napustiti životinju ili je ostaviti bez adekvatne skrbi. Životinje se mogu ozlijediti na cesti ili u najgorem slučaju uginuti. Prepušteni sami sebi, većina kućnih ljubimaca ne može preživjeti u divljini ili u zatvorenom prostoru.

Svako kome ovakva ideja padne na pamet riskira veliku kaznu.

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, napuštanje ili ostavljanje životinja je prekršaj i može se kazniti novčanom kaznom do 25.000 eura. Može doći i do činjena kaznenog djela”, poručuju iz državnog Ureda.

Informirajte se na vrijeme

Turistima je dakle bolje da sa sobom povedu svoje četveronožne prijatelje i osiguraju im sigurnost tokom putovanja. Za neka putovanja u inozemstvo, na primjer, potrebna je EU pasoš za kućne ljubimce, a možda će biti potrebna i određena cijepljenja.

Također su potrebni posebni transportni sanduci. Važno je znati kako veći psi moraju biti na uzici kada putujete vlakom.

Državni ured načelno savjetuje posjet veterinaru prije putovanja. Dodatne informacije o pravilima za putovanje s kućnim ljubimcem također možete dobiti u nadležnom veterinarskoj stanici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *