Kostina majka iznijela nove detalje u vezi njegovog ponašanja i odrastanja

Majka dječaka koji je ubio devetoro vršnjaka i čuvara Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” saslušana je u srijedu u policiji i tom prilikom je detaljno pričala svoju verziju priče o djetinjstvu svog sina, njegovom zdravlju, odnosu sa vršnjacima, porodičnim odnosima.

Opisala je i njegove dane prije masovnog ubistva, 3. maja, kao i kako je izgledalo jutro prije neko što je dječak sa očevim pištoljima i Molotovljevim koktelima ušao u OŠ “Vladislav Ribnikar” da sije smrt.

Dječakova majka saslušana je nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti dalo nalog da se ona ispita kako bi se utvrdilo da li je zapustila ili zlostavljala sina prije nego što je počinio masakr u školi.

Kako se saznaje, dječakova majka je kroz suze opisala kao bolešljivog i pametnog, te istakla da joj ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da postane masovni ubica. Sada je na tužilaštvu da u nastavku istrage otkrije koliko ima istine u njenim riječima.

Dani uoči zločina

Majka dječaka ubice je ispričala kako je njen sin pet dana prije zločina bio sa drugom i njegovom mamom van grada. Tamo su proveli zajedno 1. maj, poslije čega su se vratili za Beograd.

– Majka je ispričala da se dječak vratio sa drugarom i njegovom majkom za Beograd, dok su ona, suprug i kćerka bili u drugom vozilu. Dječak je, kako je rekla, došao kući sat vremena prije njih i da se tuširao u trenutku kad je stigao ostatak porodice. Tvrdi da nije primjetila promjene u njegovom ponašanju – kaže sagovornik Blica.

Dan kasnije, 2. maja, dječak i njegova sestra nisu išli u školu i otišli su kod babe i dede, a uveče su se vratili i zajedno gledali film.

– Majka se sjeća da je dječak u jednom trenutku otišao do prodavnice da kupi namirnice, ali da ni tog dana nije vidjela ništa čudno u njegovom ponašanju. Navodno je pričao sa roditeljima o filmu koji su gledali i drugim temama koje ga zanimaju.

Na dan masovnog ubistva: Bio je usporen

Majka je ispričala da je kobnog 3. maja ustala prva kako bi napravila doručak za dječaka i njegovu sestru. Njen muž je otišao na posao, poslije čega je probudila djecu. Tvrdi da čak ni tada nije primjetila nešto čudno u ponašanju sina, osim što je tokom doručka i spremanja bio usporen.

– Dječak je majci navodno rekao da ne brine, jer nastavnica umije da zakasni. Majka tvrdi da je zatim otišla da odveze kćerku u školu, a dječak je ostao kod kuće i sam se spremao .

Sat vremena kasnije majka je čula za pucnjavu u školi. Policajcima je ispričala da je mislila da joj je sin ranjen u pucnjavi, te je odmah otišla do škole, gdje je saznala istinu.

– Majka kaže da je bila izbezumljena, da joj je i dalje teško da povjeruje da je njen sin to uradio i uporno tvrdi da ništa nije ukazivalo da je ovako nešto moglo da se dogodi. Istakla je da i sama vapi za objašnjenjem i odgovorima.

Odrastanje dječaka ubice

Majka dječaka ubice opisala svog sina kao dječaka sa širokim interesovanjima, koji nije impulsivan, ali ni energičan, koji je radoznao i koji je kroz zagrljaj znao da pokaže emocije prema njoj i babi.

Majka kaže da svoje nezadovoljstvo posljednjih godina nije pokazivao kroz plač, ali da je ranije, kada je bio mlađi, znao da se rasplače kada mu nešto nije po volji.

– Tvrdi da je dječak bio bliži s njom, nego sa ocem, a da je o dječaku i njegovoj sestri od rođenja brinula i dadilja koja joj se nikada nije požalila na njega .

Promjene u pubertetu, mobilni telefon i aplikacije

Izvor  dalje navodi da je majka primjetila kod dječaka određene promjene u pubertetu, ali da ih nije opisala kao dramatične događaje.

Majka je ispričala u policiji da je dječak početkom ove školske godine počeo da se osamljuje u sobi, da nije zaključavao vrata, ali da je tražio da njegova mlađa sestra, s kojom je dijelio sobu, izađe. Počeo je i da se zaključava u kupatilu, a dvaput nedjeljno je, prema majčinim riječima, znao da se brecne na nju i posvađa se kad bi ga po dolasku s posla zatekla da nije završio školske obaveze i da mu je soba u neredu, a on gleda film ili je na telefonu.

– Majka je ispričala da je dječaka kažnjavala tako što mu je zabranjivala telefon i kompjuter. Ukazala je i da dječaka nije tukla, osim, možda, nekada kad je bio manji. Istakla je da dječak već duže vrijeme nije uključivao računar koji je tokom korone koristio za igranje igrica sa drugarima. Pritom se majci jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Majka je dodala da je dječak na mobilnom telefonu koristio Instagram, Snepčet, Jutjub i Tik-tok, i da mu je ranije provjeravala telefon.

Majka je tokom drugog polugodišta primjetila da je dječak dobijao po neku slabiju ocjenu u školi i da je manje zainteresovan nego ranije, na šta joj je on rekao da je “sve pod kontrolom”.

– Majka je u policiji naglasila da joj niko iz škole, od nastavnog osoblja, roditelja ili djece iz dječakovog razreda nije skretao pažnju da se on ponaša neobično, osim da je imao specifična interesovanja u odnosu na drugu djecu. Dodala je i da njena mlađa kćerka nije primetila ništa čudno u njegovom ponašanju, iako su dijelili sobu.

Promjena smjene i odjeljenja

Majka dječaka ispričala je kako joj se sin tokom šestog razreda, u maju 2022. godine, požalio da ga neki drugari nisu pozvali na rođendan. Kako je rekla, vidjelo mu se na licu da mu je krivo, pa je kontaktirala njegovu tadašnju razrednu kako bi vidjela u čemu je problem.

– Majka tvrdi da joj je tadašnja razredna rekla da misli da su druga djeca ljubomorna na dječaka, jer je on uspješniji đak i istaknutiji u nastavi. Rekla je da joj se sin žalio da ga drugari zadirkuju, jer puno čita, a ne zna dobro da igra fudbal. U tom periodu je dječak zatražio da promjeni smenu kada krene u sedmi razred, jer mu sredina nije odgovarala. To su, kako je rekla, i učinili i majka tvrdi da je dječak tokom ljeta počeo intenzivno da se druži s drugom djecom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *