Koliko građane koštaju plakete koje ne vrijede ništa ?

Načelniku opštine Prnjavor, Darku Tomašu sinoć je u Sarajevu uručena prestižna nagrada „ Zlatna plaketa – nagrada evropski najnačelnik“ za postignuti uspjeh i rezultate rada na razvoju opštine Prnjavor, posebno stvaranju uslova i ambijenta koji u ovu lokalnu zajednicu privlače sve veći broj privrednika i investitora, kao i uspostavljanju novih i jačanju postojećih prijateljstava sa drugim opštinama i gradovima ne samo u BiH već i šire.

Novi bh ‘brend’ se već od 1995. godine zove ‘najmenadžer’, ‘najnačelnik’, ‘najštogodhoćešdodajuobrazac’, i eto te u novinama i na dodjeli oskara bh budalaštine.
Naime od tada pa sve do sada, nekoliko pametnih glavica se dosjetilo da osnuje privatnu ‘non for profit’ organizaciju, imenovali je bombastičnim imenom ‘Agencija za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija’, napravili odličnu web prezentaciju, pustili na nju obrasce i upute kako se prijaviti i … eto te uskoro postaješ celebrity. Imaš plaketu, uokviriš je i istakneš na svoj radni sto, ima te u novinama, na web stranici, ti si zaista neko i nešto. A love ima u budžetu i od onih što se vole slikati.
Ova Agencija je osnovana u Zenici ali ima i svoju podružnicu u Sarajevu (Titova 23 Zenica, Fra Andjela Zvizdovića, Sarajevo) i prvobitno je dodjeljivala nagrade samo za ‘uspješnost’ u BiH. ‘Kako su se interesi proširivali, proširili smo i našu djelatnost te sada dodjeljujemo nagrade i za regiju i područja Evrope’.

‘Najmenadžer’ možeš biti i ti, a možeš postati i ‘najnačelnik’, obrasci su tu na web stranici sam se prijavi ili neka te neko predloži i skoro si izabran. Ima jedna mala ‘caka’ : ne plaća se, ‘agencija ne traži lovu’ jer dobija novac iz budžeta i od donatora (ne navodi koliko godišnje, saznali smo najmanje 90.000 KM) ali vraga, trebaš kao protuuslugu kupiti nešto knjiga, brošura, i platiti slikanje. Sitnica. Agan Bunić, načelnik Bužima je 2015. godine da bi postao ‘najnačelnik’ morao kupiti te ‘sitnice’ i na ime toga uplatiti na račun ‘Agencije’ ili ‘direkcije’ 3.000 KMa. Poslije, za slikanje za naslovnicu u ‘Business magazine’ i prigodan članak trebao je uplatiti još 3,150 KMa ali su to u Opštini na vrijeme otkrili i spriječili. Na sličan način je plaketu dobio i načelnik Bos. Petrovca, pa načelnik Olova, pa načelnik Bijeljine … I šibaj, ima načelnika u BiH koliko hoćeš, ima menadžera koliko uplatiš.


Samo za četvoricu ‘najnačelnika’ je 2016. iz budžeta ovoj ‘direkciji’ uplaćeno 21.820 KMa i tako smo dobili supermen-načelnike Miću Mićića, Dževada Bećirevića, Agana Bunića i Đemala Memagića. Ovaj zadnji je ‘koštao’ ravnih 8.735 KMa da bi u kancelariji Opštine Olovo držao svoju plaketu na stolu. A sve to plaća raja, iz budžeta dakako.

Na sličan način je ‘najnačelnikom’ ili kako se to već zove, postao i bivši načelnik Velike Kladuše Edin Behrić od jedne druge skoro iste ‘firme’ – ‘Evropski put u Evropu’, dok je načelnik prije Behrića, Admil Mulalić sa ponosom slikao plaketu nekog iz Japana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *