Jedinice ROSU krenule na sjever Kosova

KOSOVSKA MITROVICA – Kosovske specijalne jedinice ROSU ušle su u Kosovsku Mitrovicu i krenule ka sjeveru pokrajine, tvrdi koha.net pozivajući se na objavljeni video snimak na kojem se vide dva vozila specijalnih jedinica.

Koha za sada nema potvrdu ovih informacija od prištinskih vlasti.

Specijalna jedinica krenula je na sjever nakon odluke Srba da napuste prištinske institucije, prenosi Koha.

Priština: Beograd podstakao Srbe da napuste institucije

Šef kabineta predsjedništva u Prištini Bljerim Velja danas je, reagujući na odluku predstavnika Srba na KiM da se povuku iz prištinskih institucija, optužio Beograd da podstiče Srbe na sjeveru pokrajine da to učine i da je Srbija “unilateralno prekršila sve briselske sporazume”.

On je na Twitteru ocijenio da odluka Srba da napuste institucije podseća na podstrekivanja Rusije u Donbasu 2014. godine i istovremeno optužio Beograd da zloupotrebljava Srpsku listu kako bi doveo do destabilizacije situacije na KiM.

Kako je Velja napisao, “to zastrašivanje neće uspjeti” a institucije će, naveo je, ostati multietničke i predstavljaće sve zajednice.


Pročitajte još: Srpski policajci skunuli uniforme


Petković podržao odluku Srba o napuštanju institucija

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumijevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa sjevera danas doniijeli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

“Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor”, saopštio je Petković.

On je naveo da je srpski narod sve vrijeme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primjenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Brutalnom smenom Ðurića, dojučerašnjeg direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Aljbin Kurti je do potpunog besmisla doveo procesa normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vreme insistira”, navodi Petković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *