Istraživanje: Koliko Srba bi ratovalo za Kosovo

Tenzije na sjeveru Kosova ne jenjavaju, zbog čega je NATO poslao 700 dodatnih vojnika kako bi se osigurao mir. Uz 3.800 pripadnika KFOR-a, to bi trebalo biti dovoljno.

Ali, situaciju ne treba nimalo podcijeniti, strasti su uzavrele s obje strane i sukob bi, ako se ukaže prilika, bio izgledan scenarij. Ne pomaže ni što lideri obje države ne šalju baš neke poruke pomirenja, dapače.

Sreća jest da većina građana Srbije ipak nije za tako nešto, čime se ublažava spremnost za sukobe onog radikalnijeg dijela stanovništva. Pokazuje to Demostatovo istraživanje provedeno od 24. aprila do 4. maja, u kojem je sudjelovalo 1.600 ispitanika, prenosi Danas.

Nažalost, ono je provedeno prije ovih posljednjih izgreda, kojima svjedočimo od kraja prošlog mjeseca i s početkom ovog, no odstupanja ne bi trebala biti značajnija. Dakle, za Kosovo bi se borilo 11 posto ispitanih, dok je njih 65 posto protiv bilo kakvog sukoba na Kosovu ili kontra međunarodnih snaga na Kosovu.

Zanimljivo je i da 22 posto ispitanih vidi Rusiju kao podršku Srbiji, a 20 posto njih u toj ulozi vidi Europsku uniju. Ako je u pitanju odnos prema Istoku i Zapadu, 30 posto ispitanika je za Rusiju i Kinu, a 35 posto za EU, Sjedinjene Američke Države i skandinavske zemlje.

Kad bi se pak referendum o članstvu u Europskoj uniji održavao sutra, postotak za i protiv je isti – 33 posto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *