Evo kada će građanima biti isplaćena pomoć od 300 i 600 KM

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pojasnio je proceduru nakon podnesenih prijava te kad se mogu očekivati isplate.

Javni poziv za domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevazilaženju energetske krize zatvoren je u petak, a ono što sve zanima jeste kada se može očekivati pomoć. 

Općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave. Poslije toga imat ćemo privremeni popis kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na popisu uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog popisa –  pojasnio je ministar. 

Dodao je kako će na osnovu konačnog popisa Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima.

– Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da cijeli postupak bude završen prije kraja ove godine –  obećao je ministar.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026; Novi Grad Sarajevo 10.739; Tuzla 7.702; Ilidža 6631; Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *