Državljani BiH uhapšeni u Austriji! Planirali napad na gej paradu u Beču

Pogledajte šta je sve policija pronašla kod ovih mladića

Braća (17 i 20) porijeklom iz BiH te Čečen (14) uhićeni su zbog planiranja napada na gay paradu u Beču, priopćile su austrijske vlasti.

Naime, kao glavni planeri napada označena su braća, austrijski državljani porijeklom iz BiH, sa boravištem u St. Poltenu, a sa njima je uhapšen i 14-godišnji austrijski državljanin čečenskog porijekla, koji živi u Beču. Oni su, navodno, bili simpatizeri Islamske države i nisu imali suučesnike u svom planu.

Službenik austrijske obavještajne službe (DNS) Omar Hajdžavi-Piršner izjavio je da je obavještajnim krugovima od ranije bio poznat samo 17-godišnjak, porijeklom iz BiH, jedno vrijeme je bio na njihovom radaru, ali su optužbe za terorizam odbačene, jer nije bilo specifične opasnosti.

Inače, oni su privedeni u akciji austrijskih Kobri, neposredno pred paradu. Naime, u kući u St. Poltenu su pronađeni pištolji, noževi i ostalo hladno oružje. Kako stoji u priopćenju, osumnjičeni su naoružanje naručili iz inozemstva.

Kako je izjavio službenik DNS-a, mladići su radikalizirani putem interneta, što je krajnje uobičajeno u islamističkim krugovima. Navodno su pasionirano pratili salafističke video klipove, te govore propovjednika mržnje, koje su dalje dijelili. Inače, austrijski mediji podsjećaju da ovo nije usamljen slučaj te da je nekoliko mladića, simpatizera Islamske države nedavno osuđeno u Beču i Donjoj Austriji.

Plinski pištolji, noževi, sjekire, sablje – sve je to i više od toga pronašla Uprava za državnu bezbjednost i obavještajne poslove (DSN) pretresom kuće osumnjičenog. Trojku (20, 17 i 14 godina) Kobra je uhapsila prije parade. Svi osumnjičeni su u pritvoru u St. Pöltenu. To su jučer rekli direktorica DSN-a Haijawi-Pirchner i šef bečke policije na konferenciji za novinare koja je održana u kratkom roku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *