David Dragičević danas bi slavio svoj 27.rođendan

Na današnji dan 1997.godine u Banjaluci je rođen David Dragičević, mladić koji je ubijen u martu 2018.godine.

Slučaj ubistva Davida Dragičevića još nije riješen.

Tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci, dana 24. marta 2018. godine. Prvobitna policijska istraga utvrdila je da smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela.

Sve ove prvobitne “činjenice” o zadesnoj smrti Davida Dragičevića saopštene su javnosti na dosad u policijskoj praksi nezabilježenoj konferenciji za medije , gdje je predstavljena verzija slučaja prema kojoj je David od dejstvom alkohola i droga bio u nekoliko banjalučkih kafića i klubova, potukao se sa tri osobe, pri tom zadobio lakše tjelesne povrede, da bi nešto prije 3 sata ujutro opljačkao jednu kuću u Banjaluci, a nakon pljačke upao u rječicu Crkvena ili čak izvršio samoubistvo.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja održana je 30.decembra 2018.godine policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. Od tog dana ne postoje okupljanja na Trgu Krajine a nekoliko građana se svakodnevno okuplja u porti ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Davor Dragičević u strahu bježi na nepoznatu lokaciju.

Kako su i ranije obećali, Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta 2019. godine a David svoj posljednji smiraj pronalazi na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča.

Tužilaštvo BiH zatražilo je 22. februara 2021. godine dostavljanje predmeta koji se odnose na Davida Dragičevića. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je Tužilaštvu BiH dostavilo na uvid traženi predmet 3.marta.

Zvanično Tužilaštvo BiH preuzelo je ovaj slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *