BIJELJINA: BRUTALNI DETALJI ZELENAŠTVA Posudio 7.000 evra, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Siniše Perića iz tog grada zbog zelenaštva i iznude, kojima je dvije porodice oštetio za 310.000 maraka.

Okakvom se kriminalu radilo govori to da je zbog posudbe od 7.000 evra, N.M. iz Bijeljine ostao bez dva automobila, kuće i zemljišta.

Perić ga je, kako se navodi u optužnici, oštetio za ukupno 200.000 KM. S druge strane zbog pozajmice od 7.000 KM optuženi Perić je od B.G. i V.S. naplatio 110.000 KM.

Inače, Perić je ranije osuđivan za zelenaštvo i nanošenje teških tjelesnih povreda. Široj javnosti je poznat kao jedan od uhapšenih na kokainskoj žurci sa Tijanom Ajfon 2020. godine, te kao član kriminalne grupe Zlatana Ćuka, koja je bliska sa ”Škaljarskim klanom”. Perić godinama važi za kriminogeno lice, a u julu 2021. godine usred dana je pucano na njegov automobil nedaleko od zgrade bijeljinske policije, kada je pukom srećom ostao nepovrijeđen, prenosi ATV.

Perić je zbog zelenaštva uhapšen u avgustu ove godine u akciji ”Kocka” i od tada se nalazi u pritvoru.

U optužnici se navodi da je Perić početkom 2020. godine posudio 7.000 evra N.M., a na ime duga mu je naplatio iznos od oko 200.000 maraka.

– N.M. je kontaktirao Perića i zamolio ga da mu pozajmi novac, koji mu je bio potreban za otplatu dugovanja. Iako je bio svjestan da za sebe dogovara veliku nesrazmjernu korist, iskorištavajući nuždu i lakomislenot N.M., s njim je dogovorio pozajmicu od 7.000 evra, koju je dužan vratiti u roku od dva mjeseca sa kamatom od 2.250 evra, koju oštećeni plaća sve dok ne isplati cijeli iznos glavnice – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Perić bez izdavanja odgovarajućeg dokumenta o pozajmici isplatio dogovorenu sumu, pa kako je oštećeni kasnio sa isplatom kamate istu je povećao na 4.000 evra pri čemu mu je za svaki dan zakašnjenja obračunavao dodatnih 200 evra.

Uzeo automobil

Usljed toga N.M. je došao u još težu finansijsku situaciju i nije imao novac, a optuženi je svjestan da neće moći naplatiti kamatu, od N.M. uzeo automobil ”audi A4“ (cijenio ga 8.000 KM) na ime mjesečne kamate, nakon čega je oštećeni nastavio donositi novac u iznosu od 2.000 evra, naivno vjerujući da otplaćuje dug i kamatu.

 B.G. je kontaktirao Perića i zamolio ga da mu pozajmi novac koji mu je bio nužno potreban da podmiri troškove jesenje sjetve s obzirom na to da je već bio kreditno zadužen i nije mogao podići novi kredit, a od poljoprivrede živi i izdržava sebe i porodicu. Iako je bio svjestan da za sebe ugovara nesrazmjernu imovinsku korist, iskorištavajući teško imovno stanje i nuždu B.G., što je i htio, optuženi je iskoristio ovu okolnost i dogovorio pozajmicu od 7.000 KM, sa mjesečnom kamatom od 20% odnosno 1.400,00 KM mjesečno koju oštećeni plaća sve dok ne isplati cijeli iznos glavnice  – navodi se u optužnici.

Dodaje se da mu je bez izdavanja odgovarajućeg dokumenta o pozajmici isplatio dogovorenu sumu, a oštećeni mu kao garanciju za otplatu kamate i povrat pozajmice ostavio vlasnički list od ”golfa 7”, vlasništvo njegove majke, saobračajnu dozvolu i rezervni ključ. Kada B.G. nije uspio vratiti novac u roku od tri do četiri mjeseca, te je uslijed pandemije korona virusom zapao u još težu finansijsku situaciju, Perić ga je počeo pozivati telefonom i stalno vršiti pritisak da mu vrati novac, uvećavajući kamatu za 100 KM po danu zakašnjenja.

Nije bio zadovoljan tempom vraćanja novca

Kako nije bio zadovoljan tempom vraćanja posuđenog novca i kamate, krajem 2021. godine je pokušao izvršiti prenos vlasništva “golfa 7”, što je oštećeni spriječio.

– U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, oštećenog je počeo tražiti na radnom mjestu, dolaziti mu kući pri čemu je prijetio da će mu zapaliti automobil i kuću, te napraviti mu probleme na poslu, na što se oštećeni usljed straha i nemogućnosti plaćanja duga skrivao od njega, pa je pozajmicu i kamatu u njegovo ime počela donositi njegova djevojka V.S., kojoj je rekao da je ona garant da će B.G. vratiti dug –  navodi se u optužnici.

Kako V.S. nije donosila cjelokupan iznos kamate, u namjeri daljeg iznuđivanja novca, Perić je djevojci rekao da mu je i ona sada dužna kamatu u iznosu od 1.600 mjesečno, dok mu je B.G. dužan 1.000 KM mjesečno. Dug je uvećavao za 100 KM sedmično svaki put kada bi zakasnio sa uplatom, a što je V.S. nosila objedinjeno, prijeteći joj da ako nema novac da će doći i useliti se u njenu kuću, da će joj iznositi i rasprodavati stvari, a B.G.. otići i sve popaliti.

– To je izazvalo strah i uznemirenost kod oštećenih pa su V.S. i B.G. bili prinuđeni da se zadužuju na sve strane kako bi Periću vraćali kamatu, pri čemu je V.S. dala u zalog i svoj automobil marke ”golf 5” koji joj je Perić oduzeo sve dok ne isplati kamatu. Na opisani način Perić je do 23. avgusta oštetio B.G. i V.S. za 110.000 KM, koliko je pribavio koristi – navodi se u optužnici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *