Beba gledala kako joj tata ubija mamu: Ko može da preuzme staranje o djevojčici koja je preživjela horor u Gradačcu

Nakon velike tragedije koja je potresla Gradačac, kada je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu, pa nastavio krvavi pohod, dok je njihova beba ležala na pločniku u krvi, javnost se opravdano pita i brine za sudbinu djevojčice stare devet mjeseci, koja je u jednom danu ostala bez oba roditelja.

Dijete višestrukog ubice Nermina Sulejmanovića iz Gradačca, koji je u petak ubio tri osobe i ranio još tri, je zbrinuto i nije povrijeđeno, potvrđeno je iz Tužilaštva tuzlanskog kantona. Ono je kasnije hospitalizovano u bolnicu iz preventivnih razloga.

Šta će biti sa bebom?

Na uznemirujućem snimku u kojem je Sulejmanović izvršio ubistvo supruge čuje se plač bebe, a zatim scena koja budi jezu i slama srca.

Beba koja leži u krvi na pločniku, dok njen otac monstruozno ubija njenu majku.

Jedna devetomjesečna djevojčica je 11. avgusta ostala bez oba roditelja i to na najtragičniji način.

Koja je dalja sudbina bebe?

Predrag Ristić, advokat iz Bijeljine, kaže da o daljoj sudbini djevojčice odlučuje nadležni Centar za socijalni rad, koji je dužan da pribavi mišljenje stručnjaka i da sarađuje sa ostalim institucijama i odlučuje kome će dijete biti povjereno.

– Radi se o situaciji stavljanja pod starateljstvo djeteta kojem su oba roditelja umrla. Postupak mora biti hitan i vodi ga Centar za socijalni rad (CZSR). On je zadužen kao organ starateljstva da po hitnom postupku predloži sve mjere za zaštitu maloljetne osobe i po potrebi donese i privremene mjere u cilju što potpunije zaštite. Glavni cilj CZSR je da se što prije i da se na što bolji način zaštiti ličnost maloljetne osobe – navodi advokat Predrag Ristić.

Dijete ide u ustanovu ili kod određenog staratelja

Kako on objašnjava, CZSR je taj koji odlučuje kome će dalje povjeriti dijete na staranje – da li je to neka druga osoba ili ustanova u kojoj bi dijete bilo smješteno.

– CZSR prikuplja podatke od svih relevantnih institucija. Ustanova u koju je smješteno dijete ili staratelj koji preuzme brigu su dužni da o djetetu vode računa kao da su mu roditelji. Važno je da sve osobe iz djetetove okoline sa kojima ima neki odnos, kao i sve relevantne institucije, organi i stručne osobe sarađuju sa CZSR kako bi se donijela najbolja odluka – objašnjava advokat Ristić.

Moguće je da se rođaci ili prijatelji bliski porodici samostalno jave i da izraze želju da dijete bude pod njihovom zaštitom, ali oni prolaze kroz analizu stručnog tima, koji ispituje da li su podobni staraoci. Ono što se ima u vidu je uzrast djeteta, odnosi koje je imala sa ljudima iz okoline, kao i psihičko i fizičko zdravlje tih ljudi, ali prije svega štićene osobe.

Odluka o tome ko je staratelj može i da se mijenja, objašnjava advokat.

Rok za odluku je do 60 dana

– Zakon predviđa mogućnost i da organi, ustanove, srodnici štićene osobe, kao i svaki građanin podnese prigovor na rad staratelja ili organa starateljstva, nakon čega CZSR ispituje donesenu odluku – navodi sagovornik.

Sa druge strane, ukoliko je starateljstvo dodijeljeno određenoj osobi, ona se istog ne može osloboditi, bez saglasnosti Centra za socijalni rad.

– U konkretnom tragičnom slučaju mogu pretpostaviti da je beba upućena u bolnicu dok traje postupak. Prema Zakonu o upravnom postupku konačna odluka bi trebalo da bude donesena u roku do 60 dana. Ipak, važnije je da se donese pravilna odluka, nego da ona bude što prije, a privremene mjere imaju za cilj efikasnost i hitno reagovanje u zavisnosti od konkretnih okolnosti – istakao je advokat Predrag Ristić.

Koga sve od rodbine ima djevojčica koja je u jednom danu ostala bez oba roditelja

Zna se da Nizama ima sestru koja se do sada, skrhana bolom, nije oglašavala u javnosti osim što je na svom profilu na društvenim mrežama podijelila sudsko rješenje kojim su protiv siledžije i ubice Nermina Suljemanovića ukinute sve mjere iako je bilo prijava za porodično nasilje.

Nermin Sulejmanović brutalno ubio suprugu
FOTO: IRON_BB24/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Takođe, poznato je da Nizama ima i tetku kod koje se bila sakrila prije nego što je ubica pronašao i oteo, ali se do sada od rodbine nije više niko oglašavao. Uz pomenutu tetku ima i brata od tetke Nedima Pamukovića koji je pokušao da je zaštiti pa je ubica i njega ranio.

Dakle, djevojčica sigurno ima tetku, baba-tetku i jednog strica.

Za ostalu rodbinu i potencijalne staratelje za sada se ne zna, ali je moguće da djevojčicu preuzme i neko od Nizaminih prijatelja.

“Zašto si mi ubio mamu?”

Jedna od objava koja se pojavila na Fejsbuk stranici “Gradačac” odjeknula je regionom zbog načina na koji je napisana. Naime, autor je tekst prilagodio kao da se ubici Sulejmanoviću obraća njegovo dijete. Što zbog samog teksta, što zbog načina na koji je ubica zvijerski ubio partnerku i još dvoje ljudi, mnogi su ovaj tekst pročitali u suzama.

Nermin Sulejmanović brutalno ubio suprugu
FOTO: IRON_BB24/INSTAGRAM/SCREENSHOT

– Babo moj, bila sam tako mala, imala sam samo devet mjeseci kad si mi zadao najveću bol u životu. Zašto si to uradio, babo? Zašto si mi ubio mamu? Zašto baš pred mojim očima, babo? Bila sam tako mala da nisam mogla ništa ni reći, ni mamu odbraniti, ostavio si me na podu da ležim tako bespomoćna i gledam kako je tučeš, kako je prebijaš do iznemoglosti. Zašto si to uradio babo? Oduzeo si mi nešto najpotrebnije u životu, oduzeo si mi snagu, moj miris, dušu, zaštitu, sve si mi oduzeo i ostavio me samu… da odrastam bez mame i bez tebe, babo – navedeno je u objavi.

– Trebalo je da budeš uz nas, uz mene, a ne protiv nas i da me ostavljaš samu. To ni najveći neprijatelj ne bi mogao da mi uradi, ali ti si, babo, uradio. Mogao si me ostaviti samu, mogao si mi ubiti majku, mogao si mi oduzeti djetinjstvo, ali, babo, nadam se da nikada u životu neću naići na osobu kao što si ti, a pogotovo da to bude moja voljena osoba. I kada odrastem vjerovatno ću se pitati zašto nemam roditelje kao sva djeca, slomiću se kada čujem sve ovo… gledaću drugu djecu kako ih mama čuva, gledaću kako ih babo nosi na ramenima dok oni imaju onaj mali dječiji osmijeh. To će biti djeca koju babo neće ostaviti samu u šumi i pred njima ubiti njihovu mamu jednim metkom iz pištolja. Svi će imati svoje djetinjstvo, a ti si meni, babo, moje, oduzeo i mamu i babu i djetinjstvo, oduzeo si mi sve… Ostah siroče zbog tebe, babo. L. M. – piše u objavi koja se od juče dijeli na društvenim mrežama.

Uslijed velike tragedije koja je zahvatila grad, u Gradačcu je proglašena trodnevna žalost.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović, koji je počinio trostruko ubistvo, počevši od svoje nevjenčane supruge Nizame Hećimović, već je prijavljivan policiji za nasilje u porodici.

On je ubio svoju suprugu ispred vikendice u mjestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova kćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Kako se moglo vidjeti na uznemirujućem snimku koji je sada obrisan, on je pitao nesrećnu ženu zašto ga je prijavila policiji, a ona je odgovorila da se bojala za sebe i dijete, piše Blic.

Nakon što je pretukao i ubio svoju nevjenčanu suprugu, Nermin je ubio još dvoje ljudi, oca i sina (23), turske državljane, Džengiz Ondera i Denisa Ondera. U krvavom piru je ranjena i majka, tačnije supruga ubijenih, koja se nalazi u životnoj opasnosti na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *