Analiza prnjavorskih kandidata za Narodnu skupštinu RS

Samo Petrović ima siguran mandat od Prnjavorčana!

Analiza prnjavorskih kandidata za Narodnu skupštinu RS:

SNSD:
5. Darko Tomaš
6. Svjetlana Malić

SDS:
1. Milan Petrović
9. Nataša Prodanović
11. Marina Đuraš
12. Damir Savić

DEMOS:
2. Jovana Jungić
3. Milorad Kondić
6. Savko Tubak
8. Mile Šljivić

DNS:
3. Dragan Radić
4. Dušanka Domuz
6. Bojan Subotić
8. Milica Prgonjić

PDP:
6. Nevenko Pančić

SP-NDP:
5. Lazar Makivić
7. Goran Zemun
8. Snežana Zorić Vujić

US:
7. Zoran Grumić

SNSD
Kao najjača partija u Prnjavoru SNSD može računati na sigurnih 7000 glasova, što bi bilo dovoljno da Prnjavor ispred SNSD-a ima poslanika u NSRS. Međutim, imajući u vidu da je načelnik Tomaš kandidat sa najboljom startnom pozicijom i to br 5, te činjenicom da i ukoliko osvoji direktan mandat, isti će ustupiti nekome iz druge lokalne zajednice, Prnjavor će opet ostati bez mandata. Svakako da će Svjetlana Malić imati 3500-4000 glasova, međutim što neće biti dovoljno da se umješa u borbu za direktan mandat. Malićka će se zadovoljiti, ukoliko dobije neku poziciju u Ministarstvu, dok će Tomaš svakako težiti ka premjerskoj fotelji.

SDS
Prnjavorski SDS će i ovaj put imati 4200-4700 glasova, što će nosiocu liste i predsjedniku OO SDS-a Milanu Petroviću osigurati siguran mandat. Mandatu se potajno nada i Damir Savić sa pozicije broj 12, međutim pored jakih Laktaša teško će prnjavorski kandidat uspjeti da se probije na poziciju broj 2 i osvoji drugi mandat za prnjavorski SDS.

DEMOS
Prnjavorski Demos tradicionalno predvođen Milom Šljivićem i Jovanom Jungić, za ove izbore pojačan je provjerenim kadrom DNS-a Savkom Tubakom i radikalom Miloradom Kondićem. Bez stranačke infrastrukture, DEMOS ne stoji baš najbolje u Prnjavoru, ali uz pojačanja na listi, svakako da može napraviti dobar rezultat što bi bilo 700-1000 glasova, čime će značajno doprinjeti ukupnom rezultatu DEMOS-a u ovoj izbornoj jedinici i nosiocu liste Vladimiru Jankoviću koji se nada direktnom mandatu, a prnjavorski kandidati su daleko od mandata. Kondić i Jungićka će vrebati poziciju broj 2, što bi bio odličan uspjeh za Prnjavorčane.

DNS
DNS je u Prnjavoru u protekle dvije godine isprobao sve moguće puteve, od opozicije, preko vlasti sa SDS-om, pa do vlasti sa SNSD-om. Iako je 2018. DNS imao dobar rezultat od skoro 1400 glasova, da bi na lokalnim izborima 2020. došao do 1700 glasova, ovaj put će doživjeti drastičan pad koji će rezultirati rezultatom od 700-800 glasova. Svakako to je posledica promjene političkog kursa, odlaskom velikog broja značajnih ljudi iz DNS-a, ali i nepotizmom koji se sprovodi u prnjavorskom Domu zdravlja kojim upravlja ova partija. Najjača karika prnjavorskog DNS-a jeste svakako predsjednik OO Dragan Radić, međutim Subotić će učiniti sve ovaj put da napravi bolji rezultat od njega, kako bi pokazao svoju direktorsku snagu i skrivene ambicije da preuzme ovaj odbor nakon izbora. Prnjavorski DNS svakako ni u najboljem slučaju nema šansu za direktan mandat kao i stranka uopšte u ovoj izbornoj jedinici.

PDP
PDP u Prnjavoru faktički i ne postoji, pocjepan je na više djelova, sa slabom stranačkom insfrastrukturom i lošim rezultatom sa proteklih lokalnih izbora. Predsjednik OO PDP Nevenko Pančić je kandidat koji se svakako može nadati globalno pozitivnom kursu PDP-a i rejtingu Jelene Trivić te na njeno ime dostići rezultat iz 2018. godine a to je maksimalno 700 glasova što bi bilo dovoljno PDP-u u ovoj izbornoj jedinici da osigura direktan mandat, koji svakako neće biti iz Prnjavora.

SP-NDP
Koalicija SP-NDP kada bi spojila rezultat iz 2018. godine imali bi oko 1800 glasova, međutim svakako da će ukupni rezultat biti daleko ispod toga. SP izlazi na listu sa Goranom Zemunom i Snežanom Zorić Vujić, a NDP po prvi put predstavlja dr Lazar Makivić. Imajući u vidu da obe partije imaju odbornike u lokalnoj skupštini, bez obzira na stranačku infrastrukturu u konačnici mogu računati na rezultat sličan DNS-ovom od 700-900 glasova, daleko od poslaničkog mandata.

US
Ujedinjena Srpska u Prnjavoru faktički i ne postoji a rezultat koji je u proteklom periodu bio maksimalno 300 glasova, pokušaće da popravi povratnik u politiku, a poznati prnjavorski pjesnik Zoran Grumić. US može računati na 250-400 glasova, što u konačnici neće biti dovoljno ovoj partiji da pređe cenzus u ovoj izbornoj jedinici.

Mirko Bukvić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *