31. Godina od herojskog podviga GARDE PANTERI! Iz Muslimanskog obruča spašeno više od 7000 Srba iz Smoluće, Potpeći i Tinje

Akcija oslobođenja oko 7.000 Srba iz Smoluće, Potpeći i Tinje, gdje su ih četiri mjeseca u nehumanim uslovima držale muslimanske paravojne formacije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bila je humanitarnog karaktera i sinonim odbrane srpskog naroda, rekli su predstavnici vojnih udruženja koji su učestvovali u ovoj akciji prije 31. godine

“Branili su svoje selo puna tri mjeseca, a za to vrijeme napadao ih je višestruko brojniji neprijatelj. Uz pomoć pripadnika Garde `Panteri` i pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/, Smoluća je deblokirana 30. avgusta 1992. godine, kada se stanovništvo izvuklo iz obruča prema Semberiji”, rekao je Stevanović.

Ratni komandant Garde “Panteri” Ljubiša Lazić podsjetio je da je vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske sredinom avgusta 1992. godine izdalo naredbu za deblokadu Smoluće.

“U Smolući je bilo od 7.000 do 8.000 stanovnika, slabo naoružanih, sa nedovoljno municije i hrane. Iz Bijeljine je krenulo 550 vojnika i policajaca. U tim borbama, koje su trajale petnaest dana, imali smo četvoricu poginulih i 16 ranjenih boraca, a zadatak je uspješno obavljen”, istakao je Lazić.

“U jednoj od najhumanijih bitaka VRS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, za deblokadu Smoluće, poginulo je 18 pripadnika VRS. Danas stanovnici Smoluće, Potpeći i Tinje žive ovdje u Semberiji, širom Republike Srpske, ali i u inostranstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *