Žestok udarac Njemačke! Zbog Milorada Dodika obustavljaju četiri projekta u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti 105 milion evra

Njemačka je saopštila da je uslijedilo obustavljanje četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj.

Naime, Njemačka savezna vlada odlučila je da u Republici Srpskoj dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona evra i da se na taj način sukcesivno okončaju.

Kako navode iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini pozadina toga je nastavak politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo inostranih poslova BiH i projektni partneri.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradiški. Posljednji pomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom Konfederacijom.

Odluka je, kako se navodi, uslijedila kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja BiH, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Međutim, nije došlo do povlačenja mjera koje je tražila Njemačka vlada.

– Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte – navode iz Ambasade.

Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom.

– Njemačka vlada podržava približavanje BiH Evropskoj uniji. Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s BiH, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta BiH – navode iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *