Završena sjednica NSRS, Šmitove odluke više ne važe u Republici Srpskoj!

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj posebnoj sjednici usvojila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Od prisutnih 61 poslanika, za navedeni prijedlog zakona glasalo je 54 poslanika, niko nije glasao protiv niti je bilo suzdržanih. Sedam narodnih poslanika nije glasalo.

Navedenim zakonskim rješenjem predviđen je prestanak obaveze da se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje donosi Kristijan Šmit, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Podsjećamo, u obrazloženju prijedloga izmjena zakona, koji su uoči današnje posebne sjednice podijeljeni narodnim poslanicima, navodi se da su strane potpisnice Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – BiH, Hrvatska, SR Jugoslavija, Federacija BiH i Republika Srpska, u članu 1 stava 2 navedenog aneksa dogovorile da “s obzirom na složenost pitanja sa kojima se suočavaju, strane traže postavljanje visokog predstavnika, koji treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN”.

U predloženim izmjenama isticalo se da se Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, budući da nije imenovan u skladu s navedenim članom Aneksa 10, te da zbog toga Srpska više neće objavljivati njegove propise i druge akte u Službenom glasniku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *