Wagner žestoko optužio rusku vojsku!

Telegram kanal Siva zona, blizak Jevgeniju Prigožinu i Vagner grupi, potvrđuje informaciju da je šef ruskih plaćenika mrtav. Takođe, Anton Gerašenko, savetnik Vladimira Zelenskog, piše da su čelnici Vagnera potvrdili da su Utkin i Prigožin mrtvi.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da Vagnerovci eksplicitno optužuju rusku vojsku da je Prigožinov avion oborila protivvazdušnim projektilom.

Gray Zone uverava da su svjedoci čuli ‘dvije eksplozije karakteristične za rad protivvazdušne odbrane te se takođe oslanja na tragove uočene u videima nesreće objavljenim na internetu.

Prema nekoliko Telegram kanala, uključujući Baza, koja ima dobre kontakte sa snagama sigurnosti, Dmitri Utkin je također bio u avionu. Ovaj diskretni čovek, poznat po svojim neonacističkim simpatijama, bio je pravi osnivač Vagnera, njegov ratni naziv.

Prema nezavisnoj novinskoj stranici Vertska, avion Embraer ERJ-135 srušio se između gradova Kuženkino i Kotilovo, koji se nalaze uz auto-put Moskva-Sankt Peterburg.

Prema Telegram nalogu Ostorožno Novosti, u avionu je bilo deset ljudi: tri člana posade i sedam putnika.

Prema stranici za praćenje zračnog prometa Flightradar24, avion je poleteo iz Moskve prema Sankt Peterburgu oko 19 sati (po lokalnom vremenu). Komunikacija s njim prekinuta je u 19.11 sati.

Agencija odgovorna za vazduhoplovni promet u Rusiji objavila je stvaranje posebne komisije koja će istražiti okolnosti i uzroke nesreće, piše Jutarnji list.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *