Vukanović: “Ovaj zakon može imati nesagledive posljedice, najviše me brine Tačka 3”

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović upozorio je na opasnost koju predstavlja juče usvojeni Zakon u Narodnoj skupštini RS”

U diskusiji o Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je juče usvojen u Narodnoj skupštini RS, Vukanović je rekao:

“Mislim da je ova Narodna skupština donijela punu ladicu odluka koje skupljaju prašinu ili su stavljene ad acta: Agencija za lijekove Republike Srpske nikad nije stupila na snagu, ponizili smo ovu Skupštinu donoseći tu odluku, jer Ustavni sud je proglasio tu odluku nevažećom, kao i odluku o Danu Republike. Stalno se zamajavamo, imamo gromoglasne najave, stalno se busamo u prsa, vodimo neku veliku svjetsku politiku, pričamo o Rusiji, a onda na kraju bude jedno veliko ništa.”

“Ono što mene jako brine je najava da će se ukidati pojedine pravosudne institucije, pa neki sud donese odluku koja nije po volji vlasti…vi kažete ukida se sud u Kozarskoj Dubici, zato što je donio tu i tu odluku. To je put u potpunu anarhiju. No, da se vratimo na Ustavni sud, ima li razlike u ponašanju Ustavnog suda ili svake druge nazovi pravosudne institucije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a ja ih više volim nazvati krivosuđem, Ono što mene brine, to su sporne i sramne odluke Ustavnog suda, ali i vrhovnih, osnovnih, kantonalnih, okružnih koje se donose suprotno pravu i pravdi, a zbog kojih ispaštaju svi građani…svi ti sporovi su vrijedni nekoliko desetina miliona maraka…”

“Ustavni sud poništi odluke i na Ustavnom sudu se odluke kupuju kao na pijaci…Tačno se zna koliko košta koja presuda u Ustavnom sudu i kako se one donose. Godinama ja ukazujem ovdje u Narodnoj skupštini, ali te presude ustavnog suda idu u korist krupnog kapitala koji stoji iza vladajuće stranke i zato ih vi prećutno podržavate. Jedino kad ste vi konkretno ugroženi nekim odlukama Ustavnog suda, onda se diže neka panika. Nije potreban zakon samo o Ustavnom sudu BiH, već je potreban zakon i kompletna lustracija pravosuđa, jer je ono pod kontrolom mafije i organizovanog kriminala, potpuno odmetnuto od naroda.”

“Najviše me brine kako će se primjenjivati tačka 3. ovog zakona. Hipotetički, da li se ovaj zakon odnosi samo na odluke Ustavnog suda ili na sve druge. Zbog kršenja odluke Ustavnog suda Dođe SIPA u Trebinje da uhapsi nekoga, hoće li policija Republike Srpske blokirati SIPU? Ko će znate do čega to može dovesti, do tragičnih događaja. Ovaj zakon može imati nesagledive posljedice ako se bude primjenjivao. Ja sam ubijeđen da će imati istu sudbinu kao one silne odluke, referendumi…”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *