Vučić dobio ultimatum od EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima svega nekoliko sedmica da pristane na francusko-njemački prijedloga za dijalog Begrada i Prištine, kažu za Danas diplomatski izvori.

Ne više od nekoliko sedmica Vučić ima na raspolaganju da se saglasi sa ovim prijedlogom, ili “okrene politički kurs na drugu stranu”, ističu sagovornici portala Danas.

Podsjetimo, kako je izvijestio Radio Slobodna Evropa, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell potvrdio je da su Beograd i Priština dobile ažurirani tekst takozvanog francusko-njemačkog plana za dijalog.

„Posljednja verzija teksta poslata je jučer u Beograd, a danas Kosovu. Oni (Kosovo i Srbija) sada moraju da se upuste u ozbiljnu diskusiju jer se radi o trenutku gdje postoji velika mogućnost“, izjavio je Borrell u Tirani 6. decembra, gdje učestvuje u samitu EU-Zapadni Balkan.

Plan Evropske unije koji su podržale Njemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države je sastavni dio dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Podsjetimo, prema tom prijedlogu sporazuma, Srbija i Kosovo bi trebalo da potpišu sporazum o normalizaciji do marta sljedeće godine.

Po svoj prilici postoje ambicije Evropske unije da do marta sljedeće godine dođe do sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, rekao je nedavno za Danas Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Komentarišući izjavu premijera Kosova da Evropska unija i SAD „planiraju da se do marta sljedeće godine postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije“, sagovornik Danasa je rekao da to ne bi značilo međusobno priznavanje, već priznavanje pravnog subjektiviteta Kosova, odnosno da Srbija prizna pravni subjektivitet Kosova i neograničavanje Prištine u međunarodnim odnosima.

“To, također, ne znači nužno da Srbija prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nego da se Srbija obaveže da to neće sprečavati”, kaže Igor Novaković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *