(VIDEO) “Prokockao nam je kuću, sve će nam odnijeti” Vukanović progovorio o dugovima u koje se bio uvukao, ali i kako su na to reagovali njegovi roditelji

Prošao sam uske prolaze. Bilo je trenutaka kad nisam mogao da spavam jer sam bio pritisnut dugovima sa svih strana. Gubio sam poslove i bio predmet podsmijeha kada sam ušao u politiku, ali to je danas iza mene.

Ovako je jedan od najglasnijih poslanika i lider liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović ukratko opisao svoj ulazak u politiku 2012. godine i  nevolje koje su ga pratile zbog “oštrog jezika” i čvrstih političkih stavova koje zastupa, a zbog kojih je mnogo puta do sada bio na meti kako politčara iz vlasti, tako i iz opozicije.

Vukanović je gostujući na podkastu mostarskog portala Bljesak.info otvorio dušu i ispričao dosad nepoznate detalje iz svog života.

Govorio je o tome kako je prvu dnevnicu zaradio sa 14 godina, radeći fizički posao kod jednog čovjeka od 5 ujutro do 21 sat.

Dobio sam upalu mišića, a zaradio 20 KM. Bilo je to 1993. godine. Naradio se jesam, ali sam naučio cijeniti dinar – ispričao je Vukanović.

Govoreći o tužbama za klevetu zbog kojih se mnogo puta do sada našao pred sudovima širom Republike Srpske, pa čak i u Crnoj Gori, Vukanović je rekao kako je bilo trenutaka kada nije mogao da se iščupa iz dugova, pa je dizao kredite.

– Kad možete kući platiti račune, imati za hranu i da kupiti roditeljima lijekove, vi ste bezbrižni. Ali, ako dođete u makaze da gubite 10.000 – 15.000 KM za mjesec dana, vi ste pod velikim pritiskom, a oni samo čekaju trenutak da ne platite jednu presudu i da krenu u prinudnu naplatu – kaže Vukanović.

Sjetio se događaja od prije pet do šest godina, u vrijeme dok je njegov otac bio živ, kada su mu na vrata porodične kuće zakucali sudski izvršitelji zbog duga koji nije mogao da plati.

Riječ je o sudskoj presudi od 8.750 KM koju u tom momentu nije mogao da plati.

Moj pokojni otac je imao 76 godina i nije imao pojma da se tužim po sudu. Kada su došli sudski izvršitelji on je bio u kući. Kasnije kad je došla majka kući on joj je rekao: “Onaj srećo nam je prokockao kuću, sve će nam odnijeti”. Za njega je 8.750 KM bio Las Vegas. On je u to vrijeme imao 400 KM penzije, potiče iz zemljoradničke porodice i za nas je nekoliko hiljada maraka uvijek bila misaona imenica – ispričao je Vukanović.

On dodaje da je za njegovog oca bio šok kada je vidio sudske izvršitelje na vratima te da nije mogao shvatiti šta se dešava.

Ili je droga ili kocka

– Pitao je kako? Prokockao si! On misli da sam se ja kockao ili drogirao. Ne možeš mu objasniti – prisjetio se Vukanović.

Dodao je da je jedno vrijeme jedva krpio kraj s krajem pa je čak u jendom momentu digao 30.000 KM kredita kako bi pokrpio dugove.

Na tužbe za klevetu do sada je isplatio oko 80.000 KM, a novac je uspio da “skucka” zahvaljujući zaradi koju ima od svog bloga i youtube kanala.

Vukanović ističe da mu je “odskočna daska” bio prilog koji je pustio na svoj youtube kanal, a koji se odnosio na njegovu raspravu sa trebinjskim sudijama koje je tjerao na posao – “Na pos’o odmah”.

Do tada je, kaže Vukanović, zarađivao par stotina evra mjesečno od svog bloga i youtube kanala, a taj mjesec je zaradio 4.000 evra.

Zahvalujući tim zaradama uspijeva da pokriva troškove sudskih presuda.

– Znam za sastanke gdje je Milorad Dodik govorio da ne mogu sam izaći iz dugova, pa se pitao ko to stoji iza mene. Tragali su po Hercegovini misleći da imam neku zaleđinu, nagađali su da li su to Nijemci, neko iz Srbije i slično. Istina je da nemam nikoga ko stoji iza mene – navodi Vukanović.

On kaže da je bilo građana koji su mu priskakali u pomoć. Obično su to bili Hercegovci koji žive u inostranstvu i koji su mu izašli u susret kada je bio finansijski potpuno potnuo.

Izgubio i posao i izbore

To se, pojašnjava Vukanović, desilo nakon izbora 2012. godine kada je bio kandidat za gradonačelnika Trebinja i izgubio.

Ostao mu je dug od 36.000 KM, nije imao posao i nije znao šta dalje da radi.

– Tada su mi u pomoć priskočili Hercegovci koji su mi pomogli da prebrodim krizu i vratim dugove – navodi Vukanović.

Ispričao je i kakva je bila reakcija ljudi oko njega kada im je rekao da planira izaći na izbore kao samostalni kandidat za gradonačelnika Trebinja.

Vukanović tvrdi da je bio “predmet podsmijeha čak i u svom bližem okruženju”.

– Govorili su “ti da ideš  bez stranke i bez para da razbijaš sistem, ti si lud. Svi su mi se smijali. Izgubio sam posao u školi, pa su mi rekli opet da sam lud jer gubim lagodan život i primanja – prisjetio se Vukanović te 2012. godine kada je odlučio da se bavi politikom.

Osvrnuo se na političku kampanju koja se vodila te godine, a u kojoj je bio na meti i stranaka vlasti i opozicije jer se svojom kandidaturom zamjerio i jednima i drugima.

– Govorili su mi da nemam šanse, da sam topli zec i slično. Ovi iz SNSD su čak tvrdili kako sam kupio stan na ime svoje majke. Objavili su i neki tobož notarski ugovor da to dokažu ali su se zeznuli jer je na tom mjestu umjesto stambene stajala poslovna zgrada firme Beko. Onda sam rekao “eto moja majka pošla da kupi stan pa kupila čitavu zgradu” – prisjetio se Vukanović kroz smijeh..

Kaže i da ima podršku brojnih građana koji žive u inostranstvu, a i ne zavise od ove vlasti.

– Da se glasa samo iz inostranstva imao bih dvotrećinsku većinu – istakao je on.

O čemu je još Vukanović govorio možete pogledati u videu, a dio koji se odnosi na dugove u koje je bio zapao možete pogledati od desete minute.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *