(VIDEO) BORCI PRVE KATEGORIJE! Braća Izet i Himzo dobrovoljno bili pripadnici VRS, jedan promijenio vjeru

Braća Izet i Himzo Golić jedina su dvojica muslimana, koji su, istočno od Sarajeva pa sve do Drine, bili pripadnici Vojske Republike Srpske

I obojica su borci prve kategorije, uz to i fakultetski obrazovani… Posebni su i po tome što su vjerovatno i jedina braća sa dvije vjeroispovesti, jer je Himzo promijenio vjeru i sada se zove Nebojša.

Oba brata su dobrovoljno pristala da budu na strani Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, jer, kako kažu, nisu željeli da izdaju svoje prijatelje i komšije Srbe s kojima su živjeli u Rogatici.

Okružen Srbima, u takvoj atmosferi vođen emocijama prema ljudima iz okruženja, Himzo je odlučio da se prekrsti i postane Nebojša, dok Izet, kaže da je svjestan srpskih korena, ali ipak nije mijenjao vjeru.

Bili su Jugosloveni i nisu mogli da podnesu da im se država raspada

Posebni su i po tome što su vjerovatno i jedina braća sa dvije vjeroispovijesti, jer se Himzo prekrstio u Nebojšu. Iako je, kao i njegov brat Nebojša, svjestan srpskih korena, Izet nije mijenjao vjeru.

“Nebojša je danas više u Istočnom Sarajevu nego u Rogatici, pa se nešto rijeđe viđamo”, govorio je Izet prije nekoliko godina, koji je tada imao registrovanu auto-školu i, kako Rogatičani kažu, najbolje se razumije u satelitske antene.

Prije i poslije minulog rata u BiH, Izet je bio zaposlen u rogatičkom “Tehnotransu”, a onda je, baš kao što je sada Nebojša, dvije godine bio bez posla.

Izo, kako ga sugrađani zovu, kaže da sada za brata ima i pravog Srbina i ponosi se njime. On je, veli, “glavni lik u ovoj priči”, pa ne želi da se fotografiše za Novosti.

“I on i ja priznajemo samo srpsku naciju. Bio sam i ostao Jugosloven i time isključujem svako poređenje sa Bošnjacima”, kaže Izet Golić.

Nam je 2016. godine, ovde u Rogatici, umrla majka. Cijeli život je provela u Zakumu, a u ratu je štitila komšije Srbe, koje smo oduvijek smatrali najrođenijim, jer su nam uvijek mnogo pomagali, posebno poslije prerane očeve smrti. Na moj prijedlog da postanem pravoslavac dala je blagoslov riječima: “Ti se sine ničega ne bojiš, pa neka su ti i Alah i Bog na pomoći. Tako sam, u proleće 1994. godine, postao Nebojša -ispričao je Nebojša

Nebojša Golić je do prije 2015. godine bio direktor Turističke organizacije Rogatice, ali sada je bez posla. Iz prvog braka ima kćerku koja studira u Kragujevcu, a zbog obaveza druge supruge, Srpkinje, koja radi u državnoj službi Republike Srpske više vremena provodi u Istočnom Sarajevu. Kaže da ne žali mnogo zbog načina na koji je ostao bez posla.

Jesam ostao bez posla, ali imam zaposlenu suprugu. Mnogi moji saborci nemaju još ni dana radnog staža, pa trpe i žive – kaže Nebojša. Zajedno se nadamo boljim danima, držeći se one narodne “strpljen – spasen”. A kada smo već kod izreka, mudri ljudi su davno rekli da munje udaraju u vrhove gora, i da poslije slabe žetve, treba sijati. Neka služi zdravlje i sloga, a sve će drugo, samo po sebi doći, pre ili kasnije.

Nebojša je diplomirani je ekonomista, a bivši je radnik “Agro-kombinata” u Rogatici. Od 2006. do 2015. godine rukovodio je TO Rogatica i na planu turizma, kažu upućeni, postigao nevjerovatne rezultete.

Zahvaljujući njemu, ovdje su gotovo svake godine iz evropskih zemalja stizali geolozi i drugi stručnjaci da istražuju pećine i spomenike kulturnog nasljeđa – rekao je dobro obavješteni radnik lokalne samouprave Zoran Janković.

Nema novih informacija kako sada žive braća Nebojša i Izet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *