„VAŠE DIJETE SMRDI“ Direktorica osnovne škole u Banjaluci napravila skandal, izvrijeđala majku pred svim roditeljima

Majka u šoku, završila u hitnoj, direktorica sve negira

U banjalučkoj osnovnoj školi „Branislav Nušić“ u Srpskim Toplicama direktorica Dragana Stjepanović napravila je skandal kada je izvrijeđala jednu majku pred ostalim roditeljima, tvrdeći da njeno dijete smrdi.

Kako je za portal Aloonline.ba ispričala majka čiji identitet nećemo objaviti zbog zaštite privatnosti nje i djeteta, u ponedjeljak su imali roditeljski sastanak, na kojem su osim učiteljice i roditelja, bili prisutni i direktorica škole Dragana Stjepanović i školski psiholog Bojan Džoganović.

 Direktorica je govorila da se u školu ne smiju donositi mobilni telefoni, nositi kratki šorcevi, a onda je počela da priča o mom djetetu. Pričala je o nekim vratima koje je oštetilo kada se poguralo sa ostalom djecom, a moj muž ih još nije platio jer je na putu. Obećao je da će novac uplatiti na žiro račun škole kada dođe u Banjaluku, da ja ne dajem keš. Međutim, nakon toga, kada je bilo prisutno najviše roditelja na sastanku, ona je rekla da je moje dijete prljavo, neuredno i da smrdi. Ja sam se u tom momentu izgubila, doživjela sam šok – ispričala je majka za Aloonline.ba.

Majka kaže da je rekla da će se žaliti i izletjela je napolje, a direktorica je odgovorila da se žali kome hoće.

Ne znam u čemu je problem, ali nije lijepo da ona meni to tako kaže pred toliko roditelja. Bolje da me je vrelom vodom zalila – ispričala je ova majka.

Kaže da je ponižavanje pred svim roditeljima toliko pogodilo da ne može da se smiri ni nakon nekoliko dana.

– U srijedu naveče sam završila u hitnoj i dali su mi injekciju za smirenje. Ne mogu da vjerujem da neko takav ima pristup prema djeci, jer ako se tako prema svima odnosi kao što je prema meni, mogu misliti kako oni prolaze – kaže ova potresena majka.

DIREKTORICA SVE NEGIRA

Na pitanja Aloonline.ba o ovom slučaju, direktorica Osnovne škole „Branislav Nušić“, Dragana Stjepanović, negirala je da je pred drugim roditeljima rekla da neko dijete u njenoj školi smrdi.

Kratko „ne“ odgovorila je i na naše pitanje da li smatra da je korektno i ljudski tako nešto reći pred svima, naročito ako se uzme u obzir da roditelj može tražiti da čak i o ocjenama i ponašanju njegovog djeteta govori nasamo sa nastavnikom kako bi se izbjegle eventualne neprijatne situacije?

Naše sljedeće pitanje je glasilo:

Da li djeca u Osnovnoj školi „Branislav Nušić“ imaju higijeničara koji vodi evidenciju o higijeni svojih drugara i da li je ovaj problem najprije razmotren na nivou razreda kako bi tu bio riješen, ako uopšte postoji, pošto roditelji tvrde da dijete nema problem sa higijenom?

I na njega je dirtektorica Stjepanović odgovorila: „Ne“.

DIREKTOR TREBA DA BUDE UZOR

U intituciji Ombudsman za djecu RS ističu da direktor treba da bude uzor ponašanja svim zaposlenima, a prije svega „treba da obezbijedi okruženje koje će biti lišeno bilo kakvog uznemiravanja ili vrijeđanja učenika“. Ovaj konkretan slučaj, kažu, nije im zvanično prijavljen.

Poručuju da svaka osoba, pa i dijete, može da se obrati Ombudsmanu za djecu kada ima saznanje da je u nekom slučaju došlo do povrede prava ili interesa djeteta ili je prepoznalo neku pojavu u društvu koja na bilo koji način ugrožava prava i interese djece ili je od značaja za njihovu zaštitu.

– Škola treba biti sigurno mjesto za boravak i vaspitanje djece, i treba da obezbijedi okruženje koje će biti lišeno bilo kakvog uznemiravanja ili vrijeđanja učenika, a obaveza direktora škole je da preduzme sve neophodne mjere radi zaštite prava i interesa učenika – rekli su u ovoj instituciji za Aloonline.ba.

Dodaju da djeca imaju pravo na zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, a svaku prijavu kojom se ukazuje na takvo postupanje treba ozbiljno shvatiti.

– Neophodno je podsticati i unaprijeđavati saradnju, međusobnu podršku i poštovanje kako između učenika i škole, tako i između roditelja i škole – poručuju iz institucije Ombudsman za djecu RS.

INTERVENISALA POLICIJA

Nakon roditeljskog sastanka, majka je otišla u policiju i prijavila direktoricu. Policijski službenici nadležne policijske stanice, postupali su po prijavi koja je 20. septembra  podnesena protiv direktorice Osnovne škole „Branislav Nušić“, potvrđeno je za Aloonline.ba.

– O svemu navedenom obaviješten je dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci, Odjeljenje za prekršaje, koji se izjasnio da u konkretnom slučaju nema elemenata prekršaja, te da se podnosilac prijave može obratiti nedležnim insitucijama radi eventualnog preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti, a to su Ministarstvo prosvjete RS i Prosvjetna inspekcija – rekli su Policijskoj upravi Banjaluka za Aloonline.ba.

Aloonline.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *