Uvode se rigorozne mjere u obrazovnim ustanovama u Srpskoj

Nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, Vlada Republike Srpske donijela je rigorozne mjere koje će se ubuduće primjenjivati u obrazovnim ustanovama.

Cijeli region potresla je vijest iz beogradske osnovne škole da je učenik sedmog razreda ubio osam vršnjaka i čuvara, zbog čega se u svim zemljama uvode dodatne mjere bezbjednosti.

Vlada RS na vanrednoj sjednici odlučila je da će đaci ubuduće biti testirani na opojne droge, redovno i vanredno, kao i da će biti zabranjena upotreba mobilnih telefona na nastavi.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da to neće moći spriječiti ni oni roditelji koji pretjeruju u zahtjevima za maksimalnom slobodom.

Takođe, poručeno je da će svi školski objekti imati ogradu kako bi bila pojačana bezbjednost.

Dodik je precizirao da će škole koje to nisu, biti ograđene u narednih godinu dana i da će pristup školi imati nastavnici i učenici koji su u tom trenutku u smjeni.

Jer po njegovim riječima, mnogo je situacija da stariji đaci iz škola, slobodno vrijeme, odnosno vrijeme kada nemaju nastavu, provode u krugu škole i prave atmosferu koja može da izazove vršnjačko nasilje.

U većini škola prošle sedmice održani su sastanci sa stručnjacima, policijom i roditeljima, o tome kako postupiti i zaštiti učenike u novonastaloj situaciji. Što se tiče mjera Vlade RS, podržavaju ih, ali i čekaju pojašnjenje kako će biti sprovedene u školama.

Momir Bratić ispred Aktiva direktora srednjih škola Hercegovine govori da su imali sastanak multisektorskog tima, na kome je zaključeno da je bezbjednost u ovoj regiji zadovoljavajuća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *