“Ušli smo u grad” Ukrajina zauzela važnu teritoriju, zadala bolan udarac Moskvi

Ukrajinska Služba za nacionalnu bezbjednost saopštila je danas da su njene jedinice ušle u grad Kupjansk, na sjeveroistoku zemlje, što je prva zvanična potvrda Kijeva da su ukrajinske snage na teritoriji koju je prethodno zauzela Rusija.

EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Rojters prenosi da je ukrajinska vojska postigla brze pobjede u kontraofanzivi u severnoistočnom regionu Harkova, ulazeći duboko u teritoriju koju je držala ruska vojska, prenosi Blic.

Kupjansk je važno željezničko čvorište koje je koristila Rusija. Ukrajinska vojska povratila je u kontraofanzivi posljednjih dana i grad Izjum u harkovskoj oblasti, navodi agencija.

Poslednjih dana ukrajinske snage su pokrenule veliku kontraofanzivu protiv ruskih snaga koje drže teritoriju u Harkovu, regionu na istoku Ukrajine.

Grad Кujansk nalazi se u blizini onoga što je ranije bila linija fronta između ruskih i ukrajinskih snaga u regionu, a njegovo ponovno zauzimanje smatralo bi se značajnom pobedom Ukrajine.

Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata opisao je grad kao ruski “ključni logistički čvor” u regionu, dodajući da bi njegovo ponovno zauzimanje “ozbiljno degradiralo” ruske zemaljske linije komunikacije.

Mapa koju je na Tviteru podijelio Veli-Peka Кivimaki, viši analitičar finske bezbednosno-obaveštajne službe, pokazuje da je Кupjansk tačka na kojoj se spajaju glavne železničke linije na severoistoku Ukrajine.

Društvenim mrežama se šire fotografije ukrajinskih vojnika ispred administrativnog središta grada Kupjanska.

Proruski separatisti su pre nekoliko dana naredili evakuaciju žena i djece iz ovog grada.

Na fotografiji koju je ukrajinska služba bezbednosti objavila na Tviteru vidi se grupa vojnika okupljenih oko oklopnog vozila. U natpisu je pisalo da je Кupjansk “bio i uvek će biti ukrajinski”.

– Oslobodićemo našu zemlju do poslednjeg centimetra. Idemo dalje! Slava Ukrajini! – dodaje se.

Grad Kupjansk je pao pod rusku kontrolu trećeg dana invazije u februaru. Tada je gradonačelnik Genadij Macegora u video saopštenju rekao da je grad pod “kontrolom ruskih trupa”, a onda se sutradan ponovo oglasio.

– Prošao je još jedan nespokojan dan, sa bombama, raketama… Jučerašnji dan je bio komplikovan, i zato dajem ovo saopštenje. Uništena je infrastrukrura i najvažnije sve što se tiče vojske, policije ili mira, više nije u našim rukama. Ovaj grad više nije pod našom nadležnosti – rekao je.

Ruska vojska raspoređuje teške sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek u pravcu Harkova, a na tom području vode se intenzivne borbe sa ukrajinskim trupama koje su 7. septembra krenule u kontraofanzivu, javile su RIA Novosti.

TOS-1A su dizajnirani da uništavaju ljudstvo, opremu i utvrđenja termobaričkom municijom kalibra 220 mm, od koje se ne možete sakriti u zemunicama, napominje ruska agencija.

Ministarstvo odbrane prethodno je objavilo snimke prebacivanja trupa i opreme, odnosno višecevnih raketnih sistema (MLRS) Uragan, vojnih kamiona KamAZ, artiljerijskih oruđa Msta i borbenih vozila pešadije.

Ruski adminstrator Harkova Vitalij Gančev priznao je ranije danas da je napredovanje Ukrajine u oblasti Harkova bilo “veoma oštro i brzo” i da su ukrajinske snage ponovo zauzele brojna naselja.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je povlačenje ruskih snaga iz Izjuma i Balaklije. U saopštenju koje je objavio državni medij RIA Novosti, ministarstvo tvrdi da je doneta odluka da se “pregrupišu ruske trupe stacionirane u oblastima Balaklija i Izjum” i “pojačaju napore u Donjecku” kako bi se “ostvarili navedeni ciljevi specijalne vojne operacije i oslobodio Donbas”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *