Ujak Luke Modrića major vojske Srpske Krajine

Jovo Dopuđ, major vojske Srpske Krajine rođeni je brat Modrićeve majke Radojke Modrić, rođen je u selu Kruševo kod Obrovca 1948. godine u srpskoj pravoslavnoj porodici.

U periodu rata na prostoru Republike Srpske Krajine bio je komandant lake pješadijske brigade 7. sjevernodalmatinskog korpusa srpske vojske Krajine.
U toku rata vojevao je više bitaka i operacija protiv hrvatske vojske, a najznačajnija je operacija Maslenica i pokušaj srpske odbrane sela Islam Grčki i Kašić koji su u potpunosti sravnjeni.


U toku operacije sa prostora severnog dela Ravnih Kotara prognano je 10 000 srpskih civila, dok je ukupno poginulo 348, od kojih 40 žena. U toku hrvatske agresije na prostor Ravnih Korara srpsko stanovništvo je mučeno, ubijano, gonjeno ili vođeno u hrvatske logore.
Nakon neuspešne operacije odbrane srpskih civila na prostoru Severne Dalmacije, major Jovan Dopuđ tražio je svoju demobilizaciju koja je nakon dužeg vremena prihvaćena krajem 1993. godine.
U toku haškog suđenja Gotovini svedočio je o agresiji hrvatske vojske, granatiranju civilnih ciljeva i brojnim zločinima.


Prvobitno je odbio da ide na svedočenje, na pitanje zašto odgovorio je da ima sestru u Hrvatskoj udatu za hrvata i da ima nećake, kako ih voli kao svoju decu i kako sebi ne bi oprostio da im napravi probleme. Pregovori su dugo trajali, a na nagovor Save Štrbca, otišao je. Pri povratku u Beograd rekao je da je skinuo ogroman teret sa leđa.


Na Dopuđa su udarili hrvatski propagandni listovi teretivši ga za rušenje crkve i smrt oko 200 civila. Naravno, ništa nije dokazano.
Jovo je umro 2017. godine u Beogradu i sahranjen na Orlovači, a njegova borba za Krajinu ostala je upamćena u vojnoj istoriji!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *