U toku velika policijska akcija! Uhapšene četiri osobe

Akcija koju MUP realizuje u saradnji sa Europolom i policijama Srbije, Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Uhapšena su lica čiji su inicijali D.D. iz Prijedora, Z.T. iz Kozarske Dubice, B.J. iz Modriče i Ž.M. iz Teslića.

Ova lica uhapsili su pripadnici Jednice za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS u saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj i Gradiška u akciji “Mozaik 2023”, koju MUP realizuje u saradnji sa Europolom i policijama Srbije, Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Uhapšeni se sumnjiče da su, putem društvenih mreža, kao i u grupama za komunikaciju, objavljivali i razmjenjivali materijal seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, kao i da su stupali u kontakt sa djecom, te im slali i navodili ih da sačinjavaju pornografski materijal.

– Inicijalne informacije koje su dovele do otkrivanja izvršilaca dostavljene su od Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu djecu – navodi se u saopštenju.

Postupajući po naredbama nadležnih sudova, izvršeni su pretresi na četiri lokacije koje koriste uhapšeni i tom prilikom su pronađena i oduzeta sredstva izvršenja krivičnog djela.

– Oduzeti su mobilni telefoni, laptopovi, USB stikovi, memorijske kartice, SIM kartice i ostali uređaji za čuvanje digitalnih podataka, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela – navodi se u saopštenju.

Nakon završene kriminalističke obrade, protiv uhapšenih će biti podneseni izvještaji nadležnim tužilaštvima o izvršenim krivičnim djelima.

Iz policije apeluje na sve, a posebno na roditelje/staratelje maloljetne djece da posebnu pažnju obrate na njihovu komunikaciju na društvenim mrežama.

– U narednom periodu biće nastavljene preventivne aktivnosti koje se odnose na edukaciju djece o opasnostima u digitalnom dobu, kao i aktivnosti na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela seksualne ekspoatacije djece, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *