Tokom uručivanja ključeva izbjegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske, Vučićev potez razniježio prisutne

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao svečanosti, istakao je da je krov nad glavom danas dobilo 724 ljudi, kojima je čestitao i poželio im mirnu i srećnu budućnost u novim stanovima.

Vučić je zahvalio EU, koja je obezbijedila najveći dio sredstava za nove stanove, dodajući da su nadležni u Srbiji radili svoj posao kako bi stambeno zbrinuli 250 porodica, a među njima i familiju Dejana Milojevića iz Zenice, koji ima četvoro djece.

„Dobro znam šta ljudima zapadno od Dunava i Drine znači Srbija. Čak i kada se nije uvek ponašala potpuno fer prema svom narodu i nije ispunjavala njihova očekivanja, uvek im je bila jedino mesto i jedina ljubav. Ovo malo što mi danas uz podršku Evropljana činimo pokazuje koliko mi volimo vas, Srbe poreklom zapadno od Drine, da vas nikada nećemo zaboraviti i da ćemo uvek biti uz svoj narod gde god da živi“, rekao je Vučić.

On je ukazao da 8.860 izbjegličkih porodica u Srbiji još nema krov nad glavom, dodajući da će od Vlade, grada Beograda i Komesarijata za izbjeglice i migracije tražiti da obezbijede 200 miliona evra kako bi te porodice do kraja 2028. godine riješile svoj osnovni problem.

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre porodicama koje su dobile ključeve stanova čestitao je useljenje u nove domove i zahvalio Komesarijatu za izbjeglice i migracije Srbije, gradu Beogradu i svim opštinama koje su bile uključene u projekat.

Korisnicima stanova poželio je da budu srećni u njima nakon svega što su proživjeli prolazeći kroz teška vremena tokom ratova devedesetih, a i poslije sukoba.

„Neki od vas su izgubili svoje voljene, a svi vi dom, vaše stvari i mjesta koja su vam toliko značila. Sada ste dobili nov prostor, koji možete da nazivate svojim domom“, poručio je Žiofre.

Stanovi za izbjegličke porodice iz BiH i Hrvatske izgrađeni su u okviru Potprojekta osam Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

Površina zgrade je 23.000 metara kvadratnih, a ukupna vrijednost radova iznosila je 12,1 milion evra.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković i Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i komesar za izbjeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za najugroženije izbjegličke porodice u regionu.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, koja je i najveći donator, SAD, NJemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *