Stručnjak za bezbjednost o mogućnosti sukoba unutar Republike Srpske

Nakon dva protesta opozicije, za sutra je u Banjaluci najavljen miting SNSD-a i koalicionih partnera.

Mnogi se pitaju da li se očekuju fizički obračuni i nasilje, obzirom da je i sam ministar policije Dragan Lukač izjavio da su policijske snage spremne i da niko neće silom preuzeti vlast u Republici Srpskoj. Takođe, mogli smo čuti i predsjednika NDP-a Dragana Čavića, koji je izjavio je da strahuje od mogućeg međusobnog sukoba Srba u Republici Srpskoj, a ocijenio je i da je situacija slična onoj iz 1997. godine, samo što su tada akteri bili na različitim stranama.

Stoga smo prof. dr Duška Vejnovića, stručnjaka za bezbjednost i predsjednika Evropskog defendologija centra, pitali vjeruje li da bi RS mogao zapljusnuti talas nasilja i sukoba.

Kako za BUKU kaže, bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj jeste izazovna, ali teško da bilo šta liči na 1997. godinu kada su se policijske snage podijelile i stale uz različite politike.

Građani su za ovih 22 dana svašta čuli i sve to ih je uvelo u neizvjesnost, nevjericu i strah da bi moglo doći do fizičkih konflikata, a to narodu nikako ne treba. Narodu treba pravda koja je najveći domet savremene civilizacije, narodu treba istina i ona se ne smije daviti svim snagama i stedstvima i ne smije joj se braniti da izađe na vidjelo, a svi znamo da potrebu da laže ima samo onaj ko zna istinu. Zato se što hitnije treba uvažiti volja naroda i u skladu sa njom formirati zakonodavna, izvršna i svaka druga vlast koja će raditi na suzbijanju korupcije i kriminala, bez obzira o kojoj političkoj opciji je riječ”, naglašava Vejnović.

Ujedno podsjeća da je opozicija već održala dva protesna skupa i da je sve je prošlo bez incidenata, te je uvjeren da će ista situacija biti i sa sutrašnjim mitingom koji organizuje SNSD sa koalicionim partnerima.

Zato je ključno, kaže, da policija obavlja svoj posao u skladu sa zakonom, da se ne svrstava ni na čiju stranu, a da političari svojim izjavama ne dižu tenzije, šire govor mržnje i huškaju narod: “Što prije treba ići na formiranje vlasti u skladu sa rezultatima izbora, tu ne treba ići na tutorstvo i majorizaciju bilo koga sa strane i ja apelujem na političke elite da imaju razum i osjećaj za narod koji je u teškoj situaciji i u RS i u BiH. Narod je osiromašen, dosta teško živi i njemu ne treba nikakvih konflikata, niti krvooločna borba za vlast. Borba za vlast uvijek treba da bude u duhu borbe za interese građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu i bilo kakvu drugu pripadnost. Iskreno vjerujem da je RS odrasla i da neće dozvoliti bilo kakve konflikte. Narod hoće red, mir i dostojanstvo, hoće da živi i opstaje ovdje u BiH ovakvoj kakva je sada – dva entiteta, Brčko Distrikt, tri konstitutivna naroda uz maksimalno poštivanje prava i svih ostalih”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *